Confidenţialitate

Magda Grădinaru: Vladimir Putin nu a anunțat nici victorie, nici înfrângere. Lasă deschisă calea unui conflict înghețat în Ucraina. VIDEO

Magda Grădinaru, jurnalistă Spotmedia, a fost invitata lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. Luni, 9 mai, Rusia a organizat o paradă militară în cadrul căreia a prezentat o parte din rachetele sale care pot avea încărcătură nucleară. Televiziunile de stat din Rusia difuzează dezbateri despre folosirea armelor nucleare, iar Biserica Ortodoxă din Rusia spune că armele nucleare sunt „apărători sfinți ai patriei”. Magda Grădinaru dezbate alături de Cătălin Striblea tema armelor nucleare în Rusia.

Magda Grădinaru: Vladimir Putin nu a anunțat nici victorie, nici înfrângere. Lasă deschisă calea unui conflict înghețat în Ucraina, ceea ce ar fi un scenariu extrem de prost pentru Ucraina

„Am observat ca toată lumea faptul că Putin nu a făcut ceea ce era de așteptat să facă și poate tocmai aici e surpriza pentru că Putin nici nu a anunțat victoria, nici nu a anunțat înfrângerea ceea ce lasă deschisă calea unui conflict înghețat în Ucraina. Rusia cel mai bine se pricepe la acest conflict înghețat. Ar fi un scenariu extrem de prost pentru Ucraina. Ar obosi foarte mult și sprijinul occidental în perioada războiului înghețat. Nu ar fi o veste deloc bună pentru Ucraina”, a explicat jurnalista Magda Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ce am mai văzut este că Putin a apăsat foarte tare pedala propagandei. Discursul de ieri a fost mai degrabă destinat publicului intern decât publicului extern, așa că analiștii occidentali care au comentat după aceea nu erau ei cei vizați de discursul lui Putin, ci rușii. Nu a făcut anunțul unei mobilizări oficiale”, a mai spus jurnalista.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Magda Grădinaru: Marele Război Patriotic și potențialul nuclear, cele două teme importante din discursul lui Vladimir Putin de pe 9 mai

„Discursul de ieri al lui Putin a fost unul propagandistic și destinat rușilor, publicului intern. De asta a apăsat aceste pedale a două teme care au contat foarte mult în perioada post-sovietică, după destrămarea URSS:

  • – Marele Război Patriotic – acolo unde Rusia a ieșit victorioasă;
  • – Potențialul nuclear – pentru că a fost ieri amintit de Putin în discurs atunci când a vorbit de faptul că tocmai Ucraina a intenționat să se înarmeze nuclear și de asta Rusia ar purta un fel de război preventiv, să nu fie atacată, dar în același timp acest război preventiv ar fi fost unul de apărare largă”, a mai spus jurnalista.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ucraina a devenit a treia țară din lume în ceea ce privește potențialul nuclear. Avea, m-am uitat chiar pe statistici ieri, 2000 de arme nucleare strategice și 2500 de arme nucleare tactice. Sunt trei republici ex-sovietice care au rămas cu arsenal nuclear: Kazahstan, Ucraina și Belarus. Ambele au făcut subiectul memorandumului de la Budapesta prin care ele au cedat acest arsenal militar Rusiei. O parte din arsenalul militar al Ucrainei a fost trimis Rusiei și o parte a fost distrus chiar de Ucraina conform acestui memorandum care a fost garantat de Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Rusia”, a spus Magda Grădinaru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Odesa și uzina Azovstal din Mariupol, vizate din nou de atacuri cu rachete ale armatei ruse