Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe transmite, marţi seară, că România este pregătită pentru preluarea la 1 ianuarie 2019 a mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit MAE, pregătirile se desfăşoară conform calendarului.
Precizarea vine “în contextul apariţiei în mass media a unor informaţii conform cărora ţara noastră nu ar fi pregătită să preia mandatul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar guvernul finlandez şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a acorda sprijin, inclusiv prin devansarea exercitării mandatului de către Finlanda a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2019”.
“Atragem atenţia că Guvernul finlandez apreciază că pregătirea României privind preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este în grafic, iar dialogul în cadrul formatului TRIO confirmă, încă o dată, capacitatea României de a exercita cu succes acest mandat”, subliniază MAE.
Ministerul adaugă că, în urma clarificărilor oferite de Ambasada României la Helsinki, principalul cotidian finlandez a publicat o actualizare a informaţiei care tratează declaraţiile oficialilor finlandezi, actualizare care cuprinde poziţia Executivului român şi clarifică faptul că “România nu se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul de Preşedinţie a Consiliului UE şi nu va solicita asistenţă, în acest sens, guvernului finlandez”.
“Reiterăm că exercitarea în bune condiţii a mandatului privind Preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest, care să permită României să îndeplinească cu succes această responsabilitate”, punctează MAE.
Acest mandat, arată ministerul, “constituie o oportunitate pentru confirmarea angajamentului României faţă de Uniunea Europeană şi de promovarea valorilor sale, cât şi a consolidării şi articulării rolului României la nivelul statelor membre”.
“Subliniem importanţa tratării cu maturitate a unor informaţii care nu sunt fundamentate pe demersuri reale şi care pot afecta imaginea României, influenţa, credibilitatea şi statutul său la nivel european”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.