Confidenţialitate

MAE: Peste 280.000 de români s-au înscris pentru a obține drept de rezidență post-Brexit

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice cu privire la implementarea schemei de înregistrare (EUSS), rezultă că, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetăţeni români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut (pre-settled şi settled status).

Potrivit MAE, cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetăţenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

”Încă din debutul procesului Brexit, prioritatea majoră asumată de Guvernul României a vizat protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor români care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În acest sens, au fost obţinute asigurări ferme din partea Guvernului britanic şi există în continuare o înţelegere comună cu privire la necesitatea salvgardării statutului cetăţenilor europeni din Marea Britanie în orice circumstanţe, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord. Guvernul României menţine un dialog permanent atât cu autorităţile britanice, cât şi cu instituţiile europene şi statele membre, pentru a asigura o monitorizare cât mai cuprinzătoare a modului de implementare a angajamentelor asumate privind drepturile cetăţenilor”, a transmis MAE.

Obiectivul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada următoare, vizează intensificarea campaniei de informare adresată cetăţenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia, în continuare, de drepturile dobândite.

”În acest sens, MAE încurajează toţi cetăţenii români care doresc să rămână în Marea Britanie şi după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil şi să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistenţă suplimentară”, a mai transmsi MAE.