MAE: O cursă specială va aduce la Bucureşti pasagerii rămaşi la Lisabona

O cursă aeriană specială îi va aduce la Bucureşti pe pasagerii zborului TAB Portugal care sunt blocaţi de miercuri seară pe aeroportul din Lisabona, după anularea cursei, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, precizând că 16 din cei 175 de pasageri au plecat deja spre România, iar restul vor veni cu această cursă specială, programată pentru ora locală 13.00 (15.00, ora României).

„Urmare a demersurilor susţinute de către misiunea diplomatică pe lângă compania aeriană TAP, precum si a contactului permanent cu autorităţile relevante portugheze, a fost obţinută confirmarea din partea TAP si a Ministerului infrastructurii si planificării portughez cu privire la organizarea unei curse speciale către Bucureşti, cu plecare la orele 13:00 (ora locală), care urmează să transporte în România pasagerii zborului anulat”, anunţă reprezentanţii Ministerului de Externe.

Potrivit acestora, încă de la semnalarea situaţiei, o echipă consulară a Ambasadei României la Lisabona s-a deplasat la aeroport, aflându-se în permanentă legătură cu compania aeriană responsabilă, cu cetăţenii români, precum şi cu Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Totodată, reprezentanţii misiunii diplomatice s-au asigurat că cetăţenilor români le-au fost puse la dispoziţie alimente.

Dintre cei 175 de pasageri ai cursei anulate,16 au plecat deja spre România pe alte rute de zbor, restul urmând să se îmbarce în cursa specială pusă la dispoziţie de compania TAP Portugal, mai spune MAE. Instituţia adaugă că echipa misiunii diplomatice rămâne pe aeroportul din Lisabona până când toţi cetăţenii români vor fi îmbarcaţi spre România.

Cei 175 de turişti români au rămas blocaţi pe Aeroportul din Lisabona de miercuri seară, după ce cursa aeriană care trebuia să îi aducă la Bucureşti a fost anulată. Cursa aeriană Lisabona-Bucureşti aparţinând companiei TAP Portugal urma să decoleze din capitala Portugaliei miercuri seară, în jurul orei 24.00, însă turiştilor li s-a spus că zborul va fi amânat. Ulterior, ei au aflat că zborul a fost anulat, neprimind explicaţii legate de motivele acestei situaţii.

De asemenea, cursa aeriană TAP Portugal care trebuia să plece joi dimineaţă de la Bucureşti către Lisabona a fost anulată.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de compania Aeroporturi Bucureşti, compania aeriană TAP Portugal a anulat cursa TAP 1324/1325 Lisabona – Bucureşti – Lisabona, iar cei 254 de pasageri care urmau să plece la ora 07.00 de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti către Lisabona sunt asistaţi de agentul de handling care deserveşte compania aeriană şi de personal al aeroportului.

„În acelaşi timp, personalul aeroportuar depune toate eforturile pentru minimizarea disconfortului creat de anularea acestei curse. Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti asigură pasagerii că beneficiază de tot sprijinul necesar pentru derularea în în deplină siguranţă şi securitate a tuturor operaţiunilor aeriene”, mai spunea compania.

Un incident similar a avut loc la sfârşitul lunii august, când peste 100 de turişti români au fost blocaţi două zile în Lisabona, după ce compania portugheză TAP Portugal a anulat zborurile. Premierul Mihai Tudose a anunţat atunci că o va rechema pe Alina-Oana Dociu din postul de consul la Lisabona, în urma gestionării acestei situaţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS