MAE Maghiar: “Poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze Ziua Națională a României”

Ministrul ungar de Externe le-a interzis diplomaţilor ungari din România să participe la manifestările de Ziua Naţională. Motivul invocat de Péter Szijártó este faptul că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze „1 Decembrie”.

 

“Având în vedere ca poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României “, a precizat Ministerul de la Budapesta, la solicitarea unei publicații din țara vecină.

De asemenea, ministrul Peter Szijarto a informat parlamentarii ungari în două ocazii cu privire la aceasta interdicție.

Cotidianul „Hungary Today” notează că, “pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare naţională majoră, în timp ce, pentru ungari reprezintă una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii”, din cauza pierderii Transilvaniei.

In replică, Ministerul Roman de Externe își exprimă, într-un comunicat, surprinderea și nedumerirea fata de o asemenea decizie, pe care o califica drept „greu de înțeles” „ cu atât mai mult cu cât respectul fata de valorile și simbolurile naționale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazează Uniunea Europeana și comunitatea trans-atlantica”.

Amintim, joi se împlinesc 98 de ani de la unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS