Confidenţialitate

MAE: Incendii de vegetație în Bosnia și Herțegovina

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina că acest stat se confruntă cu incendii de vegetație în zona centrală și de sud.

În zona localității Jablanica, focul s-a extins cu repeziciune pe muntele Cvrsnica, autoritățile locale intervenind cu autoutilitare și elicoptere pentru menținerea incendiului sub control, potrivit unui comunicat. Activitățile de stingere a incendiilor au fost blocate temporar în zona Jablanica din cauza riscului de explozie a muniției și proiectilelor rămase neexplodate din timpul războiului.

Regiunile Bihac, Prijedor și Banja Luka se vor confrunta cu temperaturi extreme de peste 35 grade.

Întrucât situația poate suporta modificări de la o oră la alta, MAE recomandă ca, înainte de a porni spre Bosnia și Herțegovina (BiH), să fie consultate, pentru informații actualizate permanent, paginile www.meteoalarm.eu și bihamk.ba.

Cetățenii români afectați de situație pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733207447 sau +38761428354, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sarajevo: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet sarajevo.mae.ro,  www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.