Confidenţialitate

MAE, despre avion deturnat la Minsk: Incidentul, unul deosebit de grav. La bordul aeronavei nu s-au aflat români

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la ”demersul inadmisibil” al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena – Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate.

Potrivit unui comunicat, MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav şi, prin intermediul Ambasadei României la Minsk, a transmis, autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria.

Totodată, MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

MAE susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs, mai arată sursa citată.

”Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate mâine ambasadorului belarus la Bucureşti, care va fi convocat la MAE din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu”, precizează MAE.

MAE a depus eforturi susţinute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena şi Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau şi cetăţeni români.

”Din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din localitate pentru clarificarea situaţiei, dar, având în vedere dificultatea de a relaţiona cu autorităţile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau şi cetăţeni români”, menţionează Ministerul român de Externe.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius şi a fost în contact permanent cu autorităţile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinaţie. Autorităţile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluţiei acestei situaţii, nicio solicitare de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român.