Confidenţialitate

MAE: Condiţii meteo severe în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul grec de Meteorologie a emis o atenţionare de înrăutăţire a vremii pe perioada 28 – 30 septembrie.

Sunt prognozate ploi şi furtuni, cu intensificări ale vântului, care vor ajunge la rafală până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95km/h cu valuri peste 10-12m), precizează MAE.

În următoarele trei zile, vor fi afectate unele regiuni, astfel: vineri – sudul Mării Ionice, Peloponez (în principal în est şi sud) şi în Creta, insulele Ciclade, estul zonei Continentale (inclusive Attica) şi în Evia; sâmbătă – sudul Mării Ionice, Peloponez, zona continentală, Evia şi partea insulară de est şi sud; duminică – zonele centrale şi sudice din Grecia.

Din cauza condiţiilor meteorologice rele, vineri, toate şcolile din regiunea Attica vor rămâne închise, decizie luată de guvernatorul regiunii.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că în prezent se înregistrează patru fronturi de incendiu în plină desfăşurare în Kefalonia.

Detalii despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalurile http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html şi http://www.hnms.gr/emy/en/index_html.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879, +302106728875 şi cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Elenă: +306978996222 şi cel al Consulatului General al României la Salonic: +306906479076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.