Confidenţialitate

MAE avertizează românii din statul american Florida, aflat în calea uraganului Irma

Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în zona statului american Florida că partea estică a peninsulei este cea mai predispusă la efectele majore ale uraganului Irma.

Se constată o scădere a forţei rafalelor de vânt, dar se consideră că poate avea efecte devastatoare.

Irma, încadrat în categoria uraganelor de gradul 4 (pe o scară de la 1 la 5), se află în prezent între Bahamas şi Cuba.

În Caraibe, ciclonul a ucis cel puţin 19 persoane.

Potrivit MAE, autorităţile locale americane au decretat evacuarea obligatorie a cetăţenilor (rezidenţi sau vizitatori) din regiunile Monroe, Miami Dade, Broward, Palm Beach, Pinellas şi Florida Keys şi evacuarea voluntară într-o serie de alte regiuni din sudul Floridei. Toate zonele litorale din sudul Floridei se vor confrunta cu inundaţii masive generate atât de ploi, dar şi de apa oceanului, ce va fi împinsă de vânturile puternice către ţărm.

Se estimează că, numai în zona oraşului Miami, nivelul apei va creşte cu 2 – 3 metri, ceea ce va inunda o bună parte din oraş. Milioane de cetăţeni din aceste regiuni se deplasează în prezent către nord, majoritatea cu mijloace auto, acest lucru ducând şi la o criză a carburanţilor.

Pentru a uşura evacuarea, autorităţile locale au suspendat plata pentru tronsoanele de autostradă, iar normele de timp pentru şoferii de camion au fost extinse, pentru a permite alimentarea urgentă a zonei cu produsele deficitare.

MAE atrage atenţia că aeroporturile din zonă – Miami, Fort Lauderdale şi Orlando – vor fi închise începând de sâmbătă, când efectele uraganului vor începe să fie simţite în zonă. Până atunci, companiile aeriene au crescut numărul de zboruri pentru a face faţă solicitărilor.

De asemenea, toate şcolile şi instituţiile guvernamentale vor fi închise în Florida, începând de vineri şi până luni. Şi toate oficiile consulare ale statelor străine, acreditate în Florida, şi-au închis birourile în cursul acestei săptămâni, până la restabilirea condiţiilor normale de funcţionare.

Chiar dacă imediat după ce va lovi teritoriul SUA uraganul Irma va descreşte în intensitate, ajungând un uragan de gradul 2 în zona Orlando şi de gradul 1 la graniţa cu Georgia, autorităţile statelor învecinate (Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord) au luat deja măsuri de protecţie, fiind aşteptate inundaţii locale datorate ploilor masive.

Potrivit MAE, românii care se află sau intenţionează să călătorească în aceste zone sunt sfătuiţi să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale şi să evacueze imediat zonele periculoase.

De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestor condiţii speciale sunt rugate să contacteze Ambasada României la Washington pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile americane locale.

MAE reaminteşte că, potrivit statisticilor autorităţilor americane, se estimează că în zona statului Florida sunt circa 35.000 de cetăţeni români sau de origine română, acesta fiind statul cu cea mai numeroasă comunitate română din jurisdicţia Ambasadei şi a treia ca mărime din SUA.

În cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în adăposturile amenajate sau locuri înalte şi rezistente la vânt, precizează MAE.

Solicitările de asistenţă consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum şi la telefonul de urgenţă al Secţiei Consulare: +12024208350.

MAE precizează că evoluţia uraganului Irma poate fi urmărită pe site-urile autorităţilor americane http://www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmărire a Uraganelor) şi https://www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).

De asemenea, MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte că românii au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în “App Store” şi “Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa!”.