MAE: Acțiuni de protest în Franța. Posible perturbări în transporturile publice

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află sau vor să călătorească în Franța asupra manifestațiilor și acțiunilor de protest care vor avea loc astăzi în mai multe orașe ale țării. Instituția atenționează că ar putea fi perturbat transportul public, inclusiv în Paris.

Sursa citată mai spune că pentru zborurile operate de compania Air France, informațiile pot fi consultate pe site-ul companiei.

„Federația sindicală din porturi și docuri anunță că transporturile maritime de mărfuri și pasageri vor fi afectate în următoarele zile, iar călătorii sunt invitați să urmărească orarul pe site-ul companiilor maritime. Cetățenii români se pot informa în legătură cu situația din transporturile pariziene și zona Ile-de-France pe site-ul RATP”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, informații referitoare la orarul trenurilor sunt disponibile pe site-ul SNCF, fiind actualizate în fiecare zi la ora 17:00, pentru trenurile din ziua următoare.

„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, potrivit sursei menționate.

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: Ambasada României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela, în funcție de zona în care se află.

De mai mult timp francezii protestează din cauza reformei pensiilor anunțată de președintele Emmanuel Macron. Principala nemulțumire a manifestanților este propunerea de creștere a vârstei de pensionare în Franța.

Emmanuel Macron a spus că reformele sunt esențiale pentru a simplifica sistemul de pensii, dar adversarii săi susțin că asta va însemna că mulți francezi vor trebui să lucreze mai mult decât până acum.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS