Madrid: cultura, viata de noapte si experiente culinare

Vizitați Palatul Regal, Puerta del Sol sau Plaza Mayor pentru a descoperi spiritul madrilen.

Madridul este un oraș în care nu ai cum să te plictisești. Dacă pleci la drum cu gândul de a face un circuit cultural, poți începe cu Palatul Regal. Nu ratați Farmacia regală, pe rafturile căreia se află tot felul de sticluțe cu poțiuni și ierburi tămăduitoare. Dacă nu vreți să vă petreceți ziua într-un spațiu închis, puteți merge la Palatul Regal doar pentru parcul imens de aici. E musai să vă plimbați și prin parcul El Retiro.

Dacă vreți muzee, alocați-vă măcar o zi pentru a vedea Muzeul Prado sau Muzeul Reina Sofia. Cele două găzduiesc colecții impresionante ale unor artiști precum El Greco, Goya, Raphael, Botticelli, Velazques, Picasso și lista poate continua.

Dacă vreți să mergeți la shopping, pregătiți-vă banii și răbdarea: o mulțime de magazine vă așteaptă cu reduceri în această perioadă.

Când vine vorba de gastronomie, Spania are o bucătărie excelentă, cu pește, fructe de mare, legume. Madridul se laudă cu un număr impresionant de restaurante, terase, baruri și cervezerii (berării), astfel că e o adevărată încercare pentru orice turist să aleagă una.

Trebuie să știți că spaniolii nu iau micul dejun mai devreme de ora 9 și jumătate. Prânzul vine și el târziu, pe la 14; în mai toate localurile o să găsiți meniul zilei, iar cu 10 euro se poate mânca binișor. Dacă vreți fructe de mare, paella sau alte delicatese, trebuie să adăugați câteva zeci de euro. Cina nu începe niciodată mai devreme de ora 9 și, în general, înseamnă o băutură și tapasuri. Nu ratați Mercado de San Miguel, o piață de legume, fructe, pește sau jambon, în care sunt locuri special amenajate unde se servesc aceste tapasuri.

Iar distracția nocturnă se prelungește până în zori. La 1, 2 sau 3 noaptea, pe străzi e un adevărat spectacol. Pentru a trăi în spiritul madrilen, mergeți în Puerta del Sol, kilometrul zero al Madridului, pe Bulevardul Gran Via sau în cartierul Chueca.