Confidenţialitate

Macron și Zelenski: Franța va antrena mai multe batalioane ucrainene și le va dota cu zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare | AUDIO

Franța va antrena mai multe batalioane ucrainene și le va dota cu zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare – au transmis, printr-un comunicat, președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Ucrainei, Volodmir Zelenski, aflat în vizită la Paris. Liderul de la Kiev s-a întâlnit, în ultimele zile, și cu oficiali de la Roma și Berlin, care i-au promis noi ajutoare în războiul cu Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un dineu la Palatul Elysee, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a discutat cu omologul său francez despre noi ajutoare pentru Ucraina și introducerea de noi sancțiuni pentru Rusia. Președintele ucrainean spera să obțină avioane de luptă de la francezi, însă aceștia i-au promis zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare precum și antrenarea batalioanelor ucrainene.

Potrivit AFP, anul acesta, Franța va antrena 2000 de ucraineni pe teritoriul francezi și alți 4000 în Polonia, unde sunt dislocați soldați francezi.

Solicitarea privind avioanele de luptă este „puțin prematură”, a subliniat un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron, care a precizat că e nevoie mai întâi de pregătirea piloților, un proces complex și de durată.

Vizita lui Volodimir Zelenski în Germania

Primit în weekend la Berlin de cancelarul german, Olaf Scholtz, Volodmir Zeleski a obținut din partea Germaniei cel mai mare ajutor militar de până acum, de peste 2,7 miliarde de euro. Președintele Ucrainei a discutat, de asemenea, în ultimele zile cu Papa Francisc, dar și cu oficiali de la Roma despre repartrierea copiilor ucraineni deporați de ruși.

Miniturneul european al președintele Zelenski are loc în contextul în care Ucraina se pregătește de o ofensivă a armatei pentru a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

Sursa foto: Twitter / Emmanuel Macron

Citește și: Premierul ucrainean l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina și i-a cerut ajutorul în repatrierea miilor de copii duşi în Rusia | AUDIO