Confidenţialitate

Premierul ucrainean l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina și i-a cerut ajutorul în repatrierea miilor de copii duşi în Rusia | AUDIO

Premierul ucrainean Denis Şmîhal l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina. În timpul unei audienţe private de o jumătate de oră la Vatican, oficialul de la Kiev i-a cerut ajutorul în repatrierea miilor de copii duşi în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia în ultimele 14 luni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„I-am cerut Suveranului Pontif ajutor ca să-i aducem acasă pe copiii ucraineni care sunt deportaţi în Rusia într-un mod criminal”, a spus Denis Şmîhal, într-o conferinţă de presă la Roma.

Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duşi în Rusia sau în Crimeea ocupată de când Moscova a invadat Ucraina, în februarie anul trecut. Rusia neagă răpirea copiilor şi susține că aceştia au fost transportaţi departe pentru a fi în siguranţă.

Premierul Denis Şmîhal a discutat cu suveranul pontif și despre eventualele măsuri de asistență din partea Vaticanului pentru realizarea formulei de pace ucrainene – care presupune retragerea trupelor rusești și recuperarea tuturor teritoriilor ocupate.

Papa Francisc a declarat anterior că vrea să viziteze Kievul, dar şi Moscova într-o misiune de pace.

În cele aproape 430 de zile de când Rusia a invadat Ucraina, zeci de mii de oameni au fost ucişi, alte milioane au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele și să fugă în străinătate, iar oraşe întregi au fost distruse.

Ucraina plănuieşte să lanseze o contraofensivă în următoarele săptămâni.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu: Moscova nu respectă suveranitatea și independența statului nostru | AUDIO