Macron prezintă azi prioritățile mandatului său

În cadrul fastuos al Palatului Versailles, președintele Emmanuel Macron urcă astăzi la tribuna Congresului pentru a susține un discurs despre prioritățile mandatului său de 5 ani.

Încă din campania electorală, Macron a promis că acest discurs solemn va deveni un ”ritual” anual.

Este o inițiativă inedită pentru debutul unui mandat de președinte, notează presa franceză, care adaugă că anunțul Palatului Elysee la doar o lună și jumătate de la învestirea președintelui, a surprins pe toată lumea.

De la ora locală 15 (16 ora României), Emmanuel Macron urmează să se adreseze, timp de o oră, celor două Camere ale Parlamentului reunite.

Va fi o ”ocazie să-şi prezinte viziunea asupra mandatului care se deschide, de a-şi evoca acţiunea, provocările cu care aşteaptă să se confrunte”, precizează Palatul Elysée, care nu oferă mai multe detalii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, a declarat că va fi vorba despre un fel de ”discurs despre starea Uniunii”, asemeni celui susţinut anual de preşedintele SUA.

Şefului statului îi revin ”marile orientări”, iar premierului ”punerea lor în aplicare”, a rezumat el.

Inițiativa lui Macron este criticată de deputaţii partidului La France insoumise şi de parlamentarii comunişti, care boicotează evenimentul.

Și Jean Luc Mélenchon, fost candidat la președInție, a declarat că Emmanuel Macron a ”depăşit pragul dimensiunii faraonice a monarhiei prezidenţiale”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS