Confidenţialitate

Macron, la Strasbourg şi Berlin pentru a-şi relansa angajamentul european

Reînvestit în funcţie, preşedintele francez ar urma să profite de data simbolică de 9 mai şi de venirea sa luni la Strasbourg pentru a promova proiectul unei Europei mai puternice, pregătită de a se reforma pentru a putea răspunde aşteptărilor cetăţenilor, relatează Agerpres, citând France Presse.

În aceeaşi zi, Emmanuel Macron se va deplasa la Berlin, rezervând, conform tradiţiei, prima sa vizită oficială cancelarului german Olaf Scholz, o confirmare a prieteniei franco-germane, ”cu un simbolism şi mai puternic chiar de Ziua Europei”, subliniază Palatul Elysée.

În fiecare an la 9 mai, când Rusia celebrează printr-o paradă militară victoria contra Germaniei naziste 1945 şi face şi o demonstraţie a puterii sale în plin război contra Ucrainei, ”se vor afirma două modele faţă în faţă”, consideră preşedinţia franceză – pe de o parte, la Strasbourg, pentru închiderea Conferinţei privind viitorul Europei, ”afirmarea forţei democraţiilor liberale, a pluralismului lor şi a libertăţii de exprimare”; pe de altă parte, la Moscova, ”o afirmare a forţei, a unui model de revizionism istoric care astăzi varsă sânge pe pământ ucrainean”.

În hemiciclul Parlamentului European, discursul lui Emmanuel Macron ”vizează primirea de propuneri din partea cetăţenilor şi prezentarea unui număr de mize în contextul războiului din Ucraina”, adaugă Palatul Elysée.

Născută pe baza unei idei iniţiale a preşedintelui francez, Conferinţa privind viitorul Europei a debutat destul de dificil în urmă cu un an, între un entuziasm foarte limitat din partea unora şi criza sanitară care a complicat dezbaterile şi întâlnirile.

În final, după un amplu proces de paneluri şi grupuri de lucru tematice, reunind 800 de cetăţeni, aleşi, diverşi reprezentanţi ai societăţii civile, la 30 aprilie au fost aprobate 325 de măsuri.

Preşedinţia franceză consideră că această consultare a fost ”un moment de respiraţie democratică”, în pofida unui ecou limitat şi a anumitor critici din partea cetăţenilor.

Într-o ceremonie care va începe luni la prânz, raportul final al acestei consultări cetăţeneşti va fi predat oficial reprezentanţilor principalelor trei instituţii ale Uniunii Europene: Roberta Metsola (Parlamentul European), Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) şi Emmanuel Macron (preşedinţia franceză a Consiliului UE, asigurată în primul semestru al acestui an).

Sperând că greutatea sa politică va spori, Parlamentul European a făcut săptămâna trecută un apel la lansarea ”unei proceduri de schimbare a tratatelor europene”, o etapă riscantă, dar necesară pentru unele dintre propuneri, de exemplu acordarea unui drept de iniţiativă Parlamentului European sau extinderea competenţelor Bruxellesului în materie de apărare şi sănătate.

Este repusă în discuţie, de asemenea, unanimitatea în rândul statelor membre, necesară pe un anumit număr de subiecte, mai ales legate de fiscalitate, şi deseori sursă de blocaje.