Confidenţialitate

M.A.I. propune un proiect de lege care să permită căutarea rapidă și eficientă a copiilor dispăruți

Ministerul de Interne propune un proiect de lege care să permită căutarea mai rapidă și mai eficientă a copiilor dispăruți.

Astfel, dacă proiectul va deveni lege, se va înființa dispeceratul de urgență „Dispariție minor”, în cadrul căruia vor lucra politițiști specializați, psihologi și sociologi.

Operatorii Dispeceratului ”Dispariție minor” vor avea dreptul de a verifica imediat identitatea și datele de localizare ale acestuia.

Ministerul de Interne propune crearea în cadrul Poliției a unui department pentru coordonarea activității de căutare a persoanelor dispărute.

Aici ar urma să funcționeze și un dispecerat dedicat cazurilor de dispariție a minorilor.

Potrivit proiectului, operatorii Dispeceratului ”Dispariție minor” au dreptul, fără o notificare prealabilă a apelantului, de a verifica identitatea și datele de localizare ale acestuia, precum și datele de identitate ale minorului dispărut. Totodată, apelul este și înregistrat.

Metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute sunt: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; accesul la un sistem informatic; obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații, reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale.

Aceste activități vor avea loc numai în situația în care persoana dispărută se află în pericol, iar datele și informațiile necesare găsirii persoanei dispărute nu ar putea fi obținute în alt mod.

Dacă perdoana se află în pericol grav, politițiștrii pot acționa timp de 48 de ore fară mandate de la judecător, dar sub supravegherea procurorului.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a explicat că pentru adoptarea acestor măsuri consensul este vital.