LuxLeaks – Presa dezvaluie sute de acorduri fiscale secrete incheiate de Luxembourg cu numeroase companii de top

Mai mulți jurnaliști europeni de investigație acuză Luxembourg că a încheiat sute de acorduri fiscale secrete cu mai multe companii de top, din diverse domenii.

Potrivit unei anchete derulate la nivel european și intitutală ‘LuxLeaks’, giganți precum Apple, Ikea sau Pepsi și-au transferat profitul spre Luxembourg pentru a plăti impozite mult mai mici decât cele din țările în care activează.

Acordurile fiscale ar fi fost încheiate între 2002 și 2010 și ar reprezenta miliarde de euro de încasări pierdute pentru statele în care aceste companii sunt prezente.

Aceste practici fiscale au fost scoase la iveală de către Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație, în colaborare cu alte publicații precum Le monde, The Guardian și Suddeutsche Zeitung.

Jurnaliștii au avut acces la 28.000 de pagini de documente care arată cum marile companii ‘se bazează pe Luxemburg și pe regulile sale fiscale extrem de relaxate.

În acest fel, companii de top profită de hibele din legislația europeană și transferă profituri pentru ca acestea ori să nu fie impozitate, ori să fie impozitate foarte puțin.

Această practică, denumită ‘tax ruling’, este legală și permite unei companii să se intereseze în avans cum va fi tratată de administrația fiscală a unei țări și să obțină anumite garanții juridice.

Printre grupurile menționate în această investigație se numără Apple, Amazon, AIG, Heinz, Pepsi sau Ikea. Acești giganți și-ar fi mutat sediile sociale în Luxembourg și astfel au evitat impozitele mari din țările în care activează.

După cum spun jurnaliștii francezi de la Le Monde, autoritățile din Luxemborug secretizează acordurile fiscale și nu le notifică partenerilor europeni.

Până acum, Comisia Europeană a deschis 4 anchete asupra acestor practici care, deși legale, ar putea încalcA regulile concurenței. Printre țările vizate se numără Irlanda și Olanda – state care ar fi încheiat acorduri cu Apple, respectiv Starbucks.