Luni s-au împlinit 5 ani de când a murit actorul Colea Răutu

Fanii actorului îşi amintesc cu plăcere de rolurile acestuia.

Pe 13 mai 2008 a murit actorul Colea Răutu, cunoscut mai ales pentru rolurile memorabile din filme precum ‘Moara cu noroc’, ‘Răscoala’, ‘Neamul Şoimăreştilor’, ‘Mihai Viteazul’ şi ‘Cel mai iubit dintre pământeni’.

El s-a stins din viaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă, fiind diagnosticat cu ciroză. El se odihneşte la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Actorilor.

Colea Răutu, pe numele real Colea Rutkovski s-a născut în localitatea basarabeană Bălţi, pe 18 noiembrie 1912. Veteranul scenei si filmului romanesc, iubit pentru umorul şi optimismul său, precum şi pentru pasiunea şi rigurozitatea cu care lucra.

A ajuns la Bucureşti la 17 ani, mânat de pasiunea sa pentru fotbal. Cinci ani mai târziu ajunge să facă figuraţie pe scena teatrului Cărăbuş. Câştigă faimă alături de Radu Zaharescu şi Grişa Tascarov, trio-ul fiind apreciat nu doar de publicul românesc ci şi de cel din Turcia, Egipt şi Grecia, unde trupa face turnee.Fizionomia interesantă, uşor asiatică, misterioasă şi totodată înfricoşătoare este remarcată de regizorii de marcă, care îl distribuie în filme antologice (‘Răzbunarea haiducilor”, ‘Răpirea fecioarelor”, ‘Zestrea domniţei Ralu” şi ‘Haiducii lui Şaptecai”.

Colea Răutu interpretează roluri negative precum Selim Paşa sau Spânul, din ‘Toate pânzele sus!”(1976). Are roluri memorabile si în filmele lui Sergiu Nicolaescu: ‘Accident” (1977), ‘Acţiunea Autobuzul” (1978) şi ‘Duelul”(1981).

La 90 de ani a impresionat publicul urcând pe scena Teatrului Naţional, interpretând un rol în ‘Azilul de noapte”.