Luminițele de Crăciun din București au costat peste 2 milioane de euro

Primăria Capitalei a anunțat că iluminatul din acest an pentru Crăciun a costat peste 2 milioane de euro, bani care au ajuns la Compania Municipală Iluminat Public București SA. Inițial, bugetul era de 6 milioane de lei.

„Iuminatul ornamental-festiv din Capitală fost asigurat în acest an de Compania Municipală Iluminat Public București S.A. În total, au fost instalate peste 9 milioane de beculețe de tip LED, cu 6 milioane mai multe decât în anii precedenți (peste 700.000 șiruri luminoase care, desfășurate, au o lungime de 845 de kilometri), iar traseul iluminatului festiv însumează peste 40 de kilometri de bulevarde și străzi secundare, cuprinzând 74 de locații din București, cu un cost de aproximativ 9,8 milioane lei (2,1 milioane euro -n.r.)”, se arată într-un răspuns al Primăriei Capitalei, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, anul acesta au fost create elemente ornamentale „specifice Centenarului Marii Uniri”.

Un exemplu de referință pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este “Coloana Infinitului”, sculptură a marelui artist român Constantin Brâncuși, care măsoară 12 metri înălțime, are o greutate de 110 kilograme și este montată la kilometrul 0 al Capitalei, în Piața Universității.

Un alt element tradițional prezent în tema iluminatului festiv de sărbători îl reprezintă femeile cu tulnic (figurine unicat, de 3,5 metri intaltime, pictate manual), figurine de 3 metri reprezentând perechi de dansatori în hora, îmbrăcați în straie populare, precum și elemente care amintesc de Regalitate”, mai precizează reprezentanții PMB.

Inițial, potrivit unei hotărâri de Consiliu General, din vară, iluminatul ar fi trebuit să coste 6 miloane de lei, însă, potrivit PMB, ulterior s-a făcut o majorare de capital de până la 9,8 milioane de lei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS