Confidenţialitate

LUMEA SUB OCHII TĂI. Cum a evoluat cartea în ultimii 24 de ani? | AUDIO | GALERIE FOTO

„Lumea se schimbă” – vă spuneam în mai 2000, la prima emisie EuropaFM. Și lumea s-a schimbat: Cum a evoluat cartea în ultimii 24 de ani? Se publică mai mult? Citim mai mult? Sunt doar câteva întrebări legate de cum s-a schimbat lumea cărții și cât de mult mai suntem atașați de ea. Liliana Nicolae ne spune mai multe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România reprezintă cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană, și ca valoare, și ca număr de cumpărători.

Avem cele mai puține librării raportat la populație și cel mai mic consum de carte pe cap de locuitor – potrivit Eurostat.

Acum 24 de ani, când Radio Europa FM intra în viețile noastre, statisticile arătau deja o scădere îngrijorătoare a tirajelor de carte.

În pandemie a crescut piața cărții electronice

650 de exemplare era tirajul mediu al unei cărți, față de aproape 15.000 imediat după Revoluție – potrivit Anuarului Statistic al Romaniei din 2000.

Acum, tirajul mediu este sub 1000 de exemplare. A crescut, ce-i drept, mai ales în pandemie, piața cărții electronice.

Pentru că, între timp, a apărut Cartea electronică în România. Mai exact, în 2011.

Iar accesul la internet a crescut enorm. Imaginați-vă că în 2004, procentul locuințelor conectate la internet era de 7%. Acum – peste 85%.

Facebook-ul a apărut în 2004 și urmează inteligența artificială

În 2004 a apărut și Facebook și am început să citim pe ziduri, celebrul wall, al rețelei de socializare. Și, atenție, urmează inteligența artificială.

E dificil de spus câți citesc cărți pe internet sau doar îl folosesc pentru a se informa. Cert e că, anul trecut, INS arăta că 11,1 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an: 35% nu au avut timp, 32% nu sunt interesați.

În ultimii 25 de ani, s-au închis jumătate din bibliotecile din România, iar numărul cititorilor a scăzut cu 4 milioane.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. Evoluția zonelor comerciale în România: În 2024, în peste 40 de orașe din țară există cel puțin un mall | AUDIO | GALERIE FOTO