Confidenţialitate

LUMEA SUB OCHII TĂI. Codul roșu de caniculă nu exista în România în urmă cu 24 de ani. Copernicus: Temperatura medie la nivel mondial a crescut cu peste 1,5 grade Celsius pentru 12 luni consecutiv | AUDIO | GALERIE FOTO

„Lumea se schimbă” – vă spuneam în mai 2000, la prima emisie Europa FM. Și lumea s-a schimbat: O serie de schimbări, încet, dar sigur, se întâmplă și cu clima. Nu degeaba vorbim despre încălzirea globală. Acum 24 de ani nu exista în România codul roșu de caniculă, de exemplu. Dar, între timp, am atins mai multe recorduri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru prima dată în România a fost emis un cod roșu de caniculă în iulie 2007, când la Calafat s-au înregistrat 44,3 grade Celsius. De atunci, avertizarea de cod roșu s-a tot repetat.

Deja, în 2017 vorbeam a treia oară în istorie despre cod roșu de caniculă, cu maxime de 55 de grade Celsius la nivelul solului și 44 de grade Celsius în aer. Dar codul roșu era pe 19 județe, deci aproape jumătate de țară.

Care sunt diferențele între clima de acum și clima de atunci?

Ce este diferit în ultimii ani este că acum zeci de ani – spun specialiștii – canicula nu se întindea pe o perioadă atât de lungă, iar episoadele nu erau atât de frecvente. Asta, în România. Dar, la nivel mondial – auzim tot mai des despre recorduri de temperaturi.

Cercetătorii europeni au stabilit anul trecut că perioada iunie-august a fost cea mai călduroasă de la debutul înregistrărilor, din 1940 – un semn clar al schimbărilor climatice care alimentează noi fenomene extreme.

Copernicus: Temperatura medie la nivel mondial a crescut cu peste 1,5 grade Celsius pentru 12 luni consecutiv

Și pentru prima oară de când există date meteo complete, temperatura medie la nivel mondial a crescut cu peste 1,5 grade Celsius pentru 12 luni consecutiv, arată datele Copernicus. Aceste date se referă la perioada februarie 2023 – ianuarie 2024.

Specialiștii spun că am fi nerealiști să credem că omenirea poate ani buni de acum înainte să rămână sub nivelul de 1,5 grade Celsius, comparativ cu perioada preindustrială.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. Cum a evoluat medicina în ultimii 24 de ani | AUDIO | GALERIE FOTO