Lumea filmului si a teatrului romanesc a mai pierdut o mare actrita: Margareta Pogonat a murit ieri

Avea 81 de ani și suferea de cancer. Trupul neînsuflețit al artistei va fi depus la capela cimitirului Iancu Nou din București, unde sunt așteptați toți cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu.

Margareta Pogonat s-a născut la Iași, pe 6 martie 1933. Mama ei, tot actriță este cea care i-a transmis pasiunea pentru cariera artistică. Apropiații o alintau Cala.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959, apoi a început colaborări cu Teatrul de stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași sau Teatrul de stat din Ploiești.

Și-a făcut debutul în spectacolul de teatru Două lozuri, rol pe care l-a interpretat mai târziu și în filmul cu același nume.

În cinematografie a debutat în 1957 cu rolul din fimul Pasărea furtunii, unde a jucat alături de Mircea Albulescu. A jucat de asemnea în filmele Tinerețe fără bătrânețe, Zestrea, Gloria nu cântă, Gaițele, Cuscrele, Margo sau Actorul și sălbaticii, premiat de Asociația Cineaștilor din România. Mulți o știu și din serialul Pistruiatul, unde a interpretat rolul mamei băiatului pistruiat, Mihai Pleșa.

Din 1974 și până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Tetarului Nottara din București, în piese precum ‘Patru lacrimi’, ‘Oameni feluriţi’, ‘Sentimente şi naftalină’ şi ‘Omul care face minuni’. A lucrat și ca regizor și a predat actoria la universitate.