Confidenţialitate

LUMEA EUROPA FM: Secțiile ATI cu aripi | REPORTAJ

În luna decembrie, locurile libere la ATI pentru pacienții cu covid se puteau număra pe degete. La un moment dat, la terapie intensivă erau internați aproape 1.300 de bolnavi cu forme severe de covid-19. La nivel național, situația s-a mai îmbunătățit între timp. Dar punctual, în mai multe orașe, spitalele fac față cu greu numărului mare de îmbolnăviri.

Uneori, singurul pat de ATI liber se află la câteva sute de kilometri și de multe ori, a fost nevoie ca pacienții să fie transportați cu avioane militare Spartan. O astfel de operațiune presupune eforturi logistice uriașe și pe lângă piloți și medici, în spatele fiecărei misiuni se mai află zeci de tehnicieni, operatori radar, pompieri și nu numai. Pentru aceste zboruri, avioanele Spartan sunt echipate ca niște secții ATI.

Gândiți-vă numai că fiecare pacient intubat este asistat de un medic și un asistent, care nu de puține ori, au trebuit să scoată pacientul din stop cardio respirator pe timpul zborului. Uneori, în timp ce avionul trecea prin zone cu turbulențe. Victor Marin a văzut ce presupune o astfel de misiune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.