Ludovic Orban si Varujan Vosganian, reclamati la DNA

Corpul de Control al Guvernului a făcut mai multe verificări la Ministerul Transporturilor, la cel al Economiei, instituții conduse în 2008 de Ludovic Orban și Varujan Vosganian dar și la Compania Națională de Drumuri. Așa, inspectorii guvernamentali au constatat că 2 hotărâri de guvern prin care se alocau 50 de milioane de lei pentru finanțarea reparațiilor drumului, au fost adoptate fără avizul specialiștilor din Ministerul Economiei, deci ilegal.

Mai mult, susține Corpul de Control al Guvernului, alocarea contractului de reparare a 148 de km din șoseaua Transalpina ar fi generat pagube totale de aproape 400 de milioane de lei.

Inspectorii susțin că în 2008, Ludovic Orban, atunci ministru al Transporturilor, a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

CNADNR a achitat aproape 50 de milioane de lei din suma totală angajată, adică din 388 de milioane de lei.

Nelu Iordache, cel care controla în 2008 firma de construcţii Romstrade, aflată acum în insolvenţă, este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a drumului Transalpina.

El este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la abuz în serviciu.