Confidenţialitate

Lucrările de artă realizate de deținuții de la Guantanamo vor fi distruse de Pentagon

Pentagonul vrea să distrugă lucrările de artă realizate de deţinuţii de la Guantanamo. E vorba de desene, picturi şi sculpturi.

41 de deţinuţi „găzduieşte” în prezent închisoarea americană de la Guantanamo. De-a lungul vremii, aici au fost încarceraţi 700 de deținuți.

Spaţiul de detenţie de la Guantanamo a fost înfiinţat în vremea administraţiei George W. Bush, în contextul aşa-numitului „război împotriva terorismului”.

Pe perioada izolării, unii deţinuţi au putut participa la diferite ateliere artistice. Lucrările lor au putut fi scoase din închisoare, cu aprobarea autorităţilor militare americane.

O expoziţie cu lucrări ale deţinuţilor organizată la New York, intitulată „Odă mării” nu a fost pe placul autorităţilor de la Washington. Pentagonul a anuntat că picturile sunt proprietatea sa şi că-şi rezervă dreptul de a le distruge.

America nu vrea, pur şi simplu, ca lumea să vadă aceste lucrări”, scrie publicaţia britanică The Independent.

Din ianuarie, de când Donald Trump s-a instalat la Casa Albă, de la Guantanamo n-a mai fost eliberat niciun deţinut, deşi toţi cei aflaţi acolo sunt încarceraţi exclusiv în baza unor decizii extrajudiciare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.