Confidenţialitate

Lucian Cizmaru, despre uniforma în școli: „Inegalitățile sociale nu dispar doar pentru că toată lumea este îmbrăcată la fel” | AUDIO

Lucian Cizmaru, fost reprezentant al Consiliului Național al Elevilor, a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Ministerul Educației din Franța a decis, cu titlu de proiect pilot, reintroducerea, începând cu 2024, a uniformei școlare. Această inițiativă a readus și în cancelariile din România dezbaterea privind utilitatea unei astfel de măsuri.

Lucian Cizmaru: „Singurul mod în care uniformele pot ajuta în sistemul de învățământ este dacă reprezintă simboluri ale comunității care sunt agreate de elevi, de părinți și de profesori de comun acord, dacă ei decid că asta reprezintă școala și se simt mai bine ca o comunitate având aceste simboluri care țin de uniformă, atunci da, de ce nu? Se pot implementa. Desigur, în mod gratuit, nu ar trebui să coste pe nimeni aceste simboluri ale comunității”.

Lucian Cizmaru: „De ce numim unul dintre aceste modele drept vechi? Ei bine, pentru că am evoluat”

„Dar mai departe de atât, când vorbim despre uniformă obligatorie astfel încât toți elevii să arate la fel, să fie exact îmbrăcați în același mod cred că într-adevăr se ridică discuția despre școala de modă veche și școala de modă nouă.

Și se pune întrebarea de ce numim unul dintre aceste modele drept vechi? Ei bine, pentru că am evoluat, am descoperit că școala poate fi făcută și în alte moduri decât cu biciul în mână și elevii stând doar și neparticipând activ, pentru că acolo este problema.

În momentul în care elevul nu participă activ la ceea ce este învățat nu va asimila niciodată cu adevărat informația. O va memora, dar nu va ști ce să facă cu ea, să o folosească și să o implementeze mai departe”, a spus Lucian Cizmaru la Europa FM.

Lucian Cizmaru: „Cred că asta diferențiază școala veche de cea nouă: parteneriatul dintre elevi și profesori”

„Și atunci, elevii și profesorii trebuie să fie pe cât posibil parteneri în ceea ce ține de educație. Nu două categorii sociale diferite care nu se amestecă deloc, ci mai degrabă parteneri care lucrează dinspre aceeași direcție înspre evoluția elevilor din toate punctele de vedere. Și cred că asta diferențiază școala veche de cea nouă: parteneriatul dintre elevi și profesori, pentru că noi cu toții lucrăm la același lucru”, a spus Lucian Cizmaru la Europa FM.

Lucian Cizmaru: „Inegalitățile sociale nu dispar doar pentru că toată lumea este îmbrăcată la fel”

Lucian Cizmaru: „Inegalitățile sociale există, sunt vizibile în școală. Din păcate, contribuie la atmosfera de bullying și la cazurile de bullying pe care le vedem din ce în ce mai des în jurul nostru. Dar o soluție de tipul uniforma de fapt nu rezolvă nimic. Pur și simplu mută atenția pe care agresorii și-o îndreaptă către haine într-un alt loc. Inegalitățile sociale nu dispar doar pentru că toată lumea este îmbrăcată la fel”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Daniel Funeriu: „Meditațiile trebuie încurajate” / „Statul să dea individual copiilor mai săraci vouchere pe care ei să le poată cheltui doar luând meditații” | VIDEO