Confidenţialitate

Loturi de vaccin Moderna contaminate: Japonia investighează două decese

Japonia investighează decesele a doi bărbaţi care au primit vaccinuri anti-COVID-19 de la Moderna, din loturile a căror utilizare a fost suspendată în urma contaminării cu particule metalice. Bărbații – care au făcut febră după ce au fost vaccinaţi – nu aveau probleme de sănătate sau antecedente de alergie.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, au murit luna aceasta, la câteva zile după primirea celei de-a doua doze de Moderna, a anuntat ministerul nipon al sănătății.

Cauza deceselor face obiectul unei anchete, însă “legătura între cauza şi efectul vaccinării rămâne până în prezent necunoscută”, au anunțat oficialii.

Recent, Japonia a oprit utilizarea a 1,63 milioane de doze Moderna expediate către peste 800 de centre de vaccinare la nivel național, la mai mult de o săptămână după ce distribuitorul intern, Takeda Pharmaceutical, a primit rapoarte care semnalau prezenţa unor impurităţi în unele fiole ale produsului.

Guvernul și Moderna au spus că nu au fost identificate probleme de siguranță sau eficacitate, iar suspendarea a fost doar o măsură de precauție.

Aproximativ 44% din populaţia niponă a fost complet vaccinată anti-COVID-19, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o creştere record a infectărilor asociate variantei Delta, deosebit de contagioasă.

Reacția Moderna

Pierderea de vieți omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios, declară reprezentanții Moderna și Takeda, distribuitorul autorizat al companiei, după ce două persoane au murit după vaccinarea cu Moderna.

Takeda și Moderna au fost notificate sâmbătă, 28 august, cu privire la decesele a două persoane care au primit recent vaccinul Moderna COVID-19 sub formă de injecție intramusculară, în Japonia.

Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieți omenești este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanțe familiilor și apropiaților acestora. În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna COVID-19 și este important să efectuăm o investigație formală pentru a determina dacă există vreo legătură”, transmit cele două companii.

Takeda, distribuitorul autorizat și Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătății, Muncii și Asistenței Sociale (MHLW) pentru a investiga cele două decese.