Londra va renunţa din 2018 la celebrele autobuze roșii cu etaj, pentru reducerea poluării

Primarul Londrei, Sadiq Khan, s-a angajat să scoată din circulaţie autobuzele diesel cu etaj, din 2018, în cadrul un plan de reducere a poluării în capitala britanică, relatează Bloomberg.
În plus, toate autobuzele noi fără etaj vor fi cu motoare cu nivel zero al emisiilor, a anunţat astăzi cabinetul lui Jhan.

Primarul a mai prezentat miercuri primele autobuze etajate din lume cu motoare care funcţionează cu hidrogen, fabricate de Wrightbus, el afirmând că acestea vor fi testate începând de anul viitor pe străzile Londrei.

Khan colaborează şi cu alte primării din lume pentru scoaterea din circulaţie autobuzelor poluante şi pentru dezvoltarea unor autobuze cu un nivel scăzut sau zero al emisiilor.
Un număr de 11 alte oraşe, între care New York, Amsterdam şi Cape Town, s-au angajat să renunţe până în 2020 la licitaţiile pentru achiziţia de autobuze diesel.

Primăriile din Paris, Madrid şi Mexico City au promis să nu mai folosească autobuze diesel până în 2025.

”Este extraordinar că un număr tot mai mare de oraşe vor renunţa la licitaţiile pentru achiziţiile de autobuze diesel, ceea ce dă un semnal clar că sunt dorite doar tehnologiile curate pentru oraşele noastre”, a spus Khan.

Primarul Londrei a făcut din reducerea poluării, care provoacă anual moartea a 9.400 de oameni, o prioritate a mandatului său.

De când a devenit primar, în luna mai, Khan a oprit circulaţia celor mai poluante autobuze pe cele mai poluate rute. El a propus suprataxarea celor mai poluante vehicule, în afară de suprataxarea existentă pentru aglomeraţie, şi a anunţat planuri pentru extinderea ”zonei cu emisii ultra-scăzute” din Londra.