LONDRA: O nouă înfrângere politică pentru premierul Theresa May

Guvernul conservator al Theresei May a suferit o înfrângere în parlamentul britanic, marţi, când parlamentarii care se opun ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord au câştigat un vot şi au creat un nou obstacol în calea unui Brexit fără un acord, relatează Agerpres, citând Reuters.

Executivul va avea nevoie de încuviințarea explicită a legislativului pentru ca ţara să părăsească UE fără un acord înainte de a putea utiliza anumite competenţe legate de regimul fiscal.

Biroul premierului a minimalizat, înainte de vot, impactul tehnic al înfrângerii, care scoate în evidenţă poziţia slabă a Theresei May ca lider al unui guvern minoritar, un partid divizat şi un parlament critic cu doar câteva zile înainte ca ea să obţină un vot decisiv pentru aprobarea acordului privind Brexitul pe care l-a negociat cu UE.

„Acest vot este un pas important pentru a preveni un Brexit fără acord. El arată că nu există majoritate în Parlament, Cabinet sau în ţară pentru a ieşi din UE fără un acord”, a declarat liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn.

Vorbind înainte de vot, ministrul Trezoreriei, Robert Jenrick, a declarat că singurul impact ar fi să facă ţara „oarecum mai puţin pregătită” pentru un rezultat fără un acord.

La mai puţin de trei luni până când Marea Britanie părăseşte UE, May se luptă să obţină aprobarea pentru acordul ei asupra Brexitului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS