Confidenţialitate

LONDRA: Instanţa recunoaşte, în premieră, şocul acustic suferit de un violonist

Un violonist al cărui auz a fost afectat în timpul unei repetiţii la Royal Opera House a câştigat procesul intentat instituţiei, aceasta fiind o premieră, relatează BBC.

Cazul câştigat de Chris Goldscheider, care a participat în 2012 la repetiţia pentru „Die Walkure”, de Wagner, şi a suferit un „şoc acustic”, are implicaţii uriaşe în lumea muzicii simfonice, industria muzicală şi sănătatea şi siguranţa muzicienilor.

Este, de asemenea, pentru prima dată când „şocul acustic” a fost recunoscut ca afecţiune ce poate fi despăgubită în instanţă.

Pe 1 septembrie 2012, Goldscheider era aşezat în faţa secţiunii de alămuri a orchestrei, la repetiţia operei scrisă de Wagner, în fosa Royal Opera House. În timpul repetiţiei, nivelul decibelilor a depăşit 130, echivelentul zgomotului făcut de un motor de avion. Auzul lui a fost vătămat ireversibil.

Chris Goldscheider a cerut daune pentru şoc acustic, afecţiune care are drept simptome acufenă, hiperacuzie şi ameţeli.

„Cu această afecţiune, dacă eşti expus la sunete normale, din nefericire, devin incredibil de dureroase. Este ca şi când ai merge desculţ pe sticlă spartă”, a spus el.

Goldscheider este nevoit să poarte căşti pentru a reuşi să îşi facă lucruri dintre cele mai comune.

Royal Opera House a susţinut că şocul acustic nu există, iar dacă ar exista, Goldscheider nu suferea de aşa ceva.

Avocatul muzicianului a declarat că acest caz are o mare implicare şi va fi ca o undă de şoc în lumea muzicii.

Royal Opera House şi alte orchestre vor trebui să îşi revizuiască politicile şi procedurile, precum şi spaţiul destinat orchestrelor.

Chris Goldscheider a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani, şi la violă, la 21 de ani. A studiat la Praga şi în Marea Britanie şi a cântat alături de orchestrele Royal Liverpool Philharmonic şi BBC Symphony.

El s-a alăturat secţiei de viole a ROH în 2002, în cadrul căreia a fost promovat de la viola 11 la viola 6. Între momentele importante ale carierei lui se remarcă o colaborare cu Kylie Minogue şi concertul celor Trei Tenori din Barcelona, în faţa a 100.000 de oameni.

„După traumatism am petrecut 18 luni încercând să mă recuperez şi să reîncep să cânt. Din păcate, nu am putut face asta”.

El a părăsit Royal Opera House în iulie 2014. Daunele vor fi stabilite la o dată viitoare.