Londra e în sărbătoare: cea mai mare paradă navală din ultimii 300 de ani are loc pe Tamisa

Caiace, baleniere, pirogi, şlepuri sau gondole, tot ce s-a putut inventa în domeniul vapoarelor, cu vâsle, cu aburi, cu motor sau cu pânze au luat parte la impresionanta paradă.

Manifestările marchează jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a sau altfel spus împlinirea a 60 de ani de la urcarea sa pe tron.

Pe o vreme mohorâtă, dar colorată de ambarcațiunile decorate de sărbătoare, mii de oameni, îmbrăcați în impermeabile și cu stegulețe în mână, s-au adunat de-a lungul Tamisei pentru a asista la un spectacol unic dedicat reginei Elisabeta a II-a.

Îmbrăcată în alb, cu pălărie și mănuși de aceași culoare și poșetă de un negru lucios, regina a fost întâmpinată cu urale la urcarea pe barja regală ‘Spirit of Chartwell”.

Trei generații ale casei de Windsor: regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, fiul lor Charles și nepotul William alături de Kate s-au aflat la bordul somptuoasei ambarcațiuni regale. Vasul – decorat în roșu și auriu și împodobit cu flori – s-a aflat în fruntea cortegiului.

Venite din întreaga lume, ambarcațiunile de la balenieră la caiac sau vasul dragon chinezesc, vapoare cu aburi sau cu panze – toate viu colorate au pornit din vestul capitalei britanice, pe Tamisa pînă la celebrul Tower Bridge, în centrul Londrei. Zeci de mii de oameni au urmărit parada de pe poduri și de pe malurile Tamisei.

Iar manifestările continuă mâine. 10.000 de persoane vor lua parte la un picnic în grădinile Palatului Buckingham, după care va începe un concert extraordinar, cu Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox și mulți alții.

Marți, în cea de-a patra zi de sărbătoare, regina se va plimba cu caleașca pe străzile Londrei și își va face apoi apariția la balconul palatului Buckingham.