LONDRA: Decizia Marii Britanii de a părăsi UE este ireversibilă

Într-un aşteptat discurs susţinut vineri, premierul britanic Theresa May a anunţat că ţara sa nu se va răzgândi în legătură cu decizia sa de a părăsi Uniunea Europeană.

”Nu ne vom gândi încă o dată asupra Brexit-ului. Poporul britanic a votat pentru Brexit şi cred că politicienii au datoria de a pune în aplicare decizia”, a spus şefa executivului de la Londra, citată de Agerpres.

În opinia sa, este nevoie de o ‘gândire creativă’ pentru a încheia cel mai bun acord între Londra şi Bruxelles, întrucât  “niciuna dintre părţi nu va avea exact ceea ce doreşte”.

Potrivit ei, Marea Britanie poate opta să rămână aliniată la normele privind concurenţa şi ajutoarele de stat după Brexit.

Theresa May a estimat că Marea Britanie poate fi o “naţiune mai puternică şi mai coerentă”, care să funcţioneze atât în favoarea celor care au votat pentru părăsirea UE, cât şi a celor care s-au pronunţat pentru rămânerea în blocul comunitar.

Referitor la situaţia Irlandei de Nord, Theresa May a dat asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia britanică şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o “frontieră dură” între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a salutat poziţia Londrei, care a oferit ‘claritate’ cu privire la viitoarele relaţii dintre cele două părţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS