Liviu Dragnea ar putea să nu fie validat în actualul Parlament, potrivit unei prevederi din regulamentul Camerei Deputaților

Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea să nu intre în Parlament din cauza unei prevederi din regulamentul Camerei Deputaților. Potrivit acestei prevederi, alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni legate de derularea procesului electoral. Liderul PSD este condamnat definitiv, la 2 ani de închisoare cu suspendare, în cazul Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. Procurorii susţineau că Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea – preşedinte executiv PSD – având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, coleg de partid al lui Liviu Dragnea, îl apără și spune că Regulamentul se referă la cele mai recente alegeri, iar Dragnea nu a fost ales prin fraudă la scrutinul din 11 decembrie.

REACȚIILE PARTIDELOR PRIVIND MANDATUL LUI DRAGNEA 

În apărarea lui Liviu Dragnea, sar cei de la ALDE. Mai exact, co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu spune că nu ştie deocamdată  cum vor vota deputaţii formaţiunii pe care o conduce în cazul validării sau invalidării mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea. La Digi 24, Tărceanu a spus că i se pare o greşeală demersul PNL de a bloca intrarea liderului PSD în Parlament.

De altfel, ALDE este în negocieri cu PSD pentru a forma o majoritate în Parlament.

Marți, propunerea comisiei de validare va fi supusă însă dezbaterii şi votului plenului Camerei Deputaţilor. Acolo  PSD are majoritatea împreună cu ALDE.

”În cazul deputaţilor pentru care a fost propusă invalidarea mandatului, Camera Deputaţilor dezbate şi se pronunţă prin vot pentru fiecare caz în parte. (2) Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat se face cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi”, se arată în articolul 10 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Liberalii nu vor vota pentru ca Liviu Dragnea să intre în Parlament. Dacă totuși, obține validarea mandatului, președintele interimar al PNL; Raluca Turcan a spus într-o postare pe facebook, că ar putea sesiza Curtea Constiuțională, pentru a decide dacă mandatul lui Liviu Dragnea poate fi validat.

Vom pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi vom vota în consecinţă. Regulamentul Camerei Deputaţilor este clar şi limpede: mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate”.

Ea îşi exprimă speranţa ca toate celelalte partide să se ralieze acestei ”poziţii de bun simţ” şi să voteze împotrivă.

În cazul în care PSD va avea câştig de cauză la vot, luăm în calcul sesizarea Curţii Constituţionale. Nu putem ceda în faţa acestui obicei al PSD de a considera că legile aflate în vigoare sunt, pentru liderii acestui partid, facultative. De altfel, avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare pentru care nu fusese emisă o sentinţă judecătorească la acel moment, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, mai scrie liderul PNL.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS