LIVE TEXT: Dezbatere televizată Victor Ponta-Klaus Iohannis

Klaus Iohannis participă la una dintre emisiunile TV în care premierul este invitat.

21.52: emisiunea s-a încheiat.

21.49, Klaus Iohannis adresează și el o întrebare: ‘Ne-ați spus că ați votat cu Ion Rațiu, ne-ați spus că ați votat și cu candidatul liberal. Pot să contez și de data aceasta pe votul dumneavoastră’? Victor Ponta: ‘Nu, pentru că sunteți o poleială a lui Ion Rațiu și a lui Crin Antonescu. În interior sunteți Traian Băsescu’.

21.46, Victor Ponta îi adresează contracandidatului o întrebare: ‘Aveți vreun sentiment de vinovăție față de românii care au votat cu USL’? Klaus Iohannis: ‘USL-ul s-a rupt fiindcă PSD-ul a vrut toată puterea. Atît de simplu este’.

21.41, Victor Ponta: ‘Eu cred că România trebuie să exercite un rol mult mai important pentru prietenii noștri din regiune. În primul rînd, pentru Moldova, Ucraina și Georgia, pentru Serbia. România e un model de urmat pentru aceste țări. Dacă vorbim însă de relații economice, categoric trebuie să găsim soluția ca exporturile și producția industrială să-și găsească o piață de desfacere. China este al treilea partener comercial al Germaniei. Independența energetică (față) de Rusia este principalul obiectiv al meu, ca președinte’.

21.38, Klaus Iohannis: ‘Poate vedem minunea și vedem și bugetul pe 2015 și atunci vedem cît de mare e catastrofa care se pregătește’. Despre politica externă: ‘Nu trebuie să reinventăm nimic. Parteneriatul strategic cu SUA, locul și rolul nostru în NATO, rolul și locul nostru în UE. Nu e nevoie de nici o axă București-China, de nici o reinventare. Trebuie să demonstrăm că suntem oameni serioși’.

21.36: Denise Rifai spune că excedentul bugetar a venit din taxa pe stîlp, care ar fi sufocat mediul de afaceri și nu ar fi adus ‘nici un leuț’ pentru autostrăzi. ‘Cît de reale sunt pentru dumneavoastră îngrijorările FMI'(legate de starea economiei, n.r.)? Victor Ponta: ‘România, cu mine președinte, va continua să aibă cea mai performantă economie din această regiune’.

21.30, Victor Ponta: ‘Avem un excedent bugetar de 600 de milioane de lei. (În) 2015 și 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie să aducem nici o taxă’. Despre consolidarea fiscală și îngrijorările FMI: ‘anul viitor vom avea 1,4 deficit, fără nici un fel de taxe’.

21.26, Klaus Iohannis: ‘Vom veni cu reduceri de impozite și taxe, cu reducerea TVA-ului, gradual, este o promisiune pe care o pot face atunci cînd PNL va avea Guvernul’.

21.22: candidații discută despre atacurile din diverse materiale de campanie sau din relatările de presă la adresa familiilor. Sunt invocate nivelul pensiei soacrei domnului Iohannis, acuzațiile legate de prezumtivul trafic de copii pe care l-ar fi făcut Klaus Iohannis sau presupusele falsuri pe care le-ar fi folosit Daciana Ponta. Amîndoi se invită reciproc să își ceară scuze.

21.18, Rareș Bogdan întreabă despre Roșia Montană. Victor Ponta: ‘Parlamentul a decis foarte clar că nu se va face acel proiect și nu se va face’.

21.16, Klaus Iohannis: ‘Indexarea pensiilor este prevăzută de lege și, dragi pensionari, nu vi se face un favor. Eu garantez că nu se vor tăia pensii niciodată, cît timp voi fi președinte’.

21.15, Victor Ponta: ‘Sunteți înconjurat de către cei care au tăiat salariile și pensiile. Ați promis că veți aloca 6% din PIB și pentru sănătate, și pentru educație. Asta înseamnă 10 miliarde de euro. (Pensionarilor) le-am spus ce veți face, pentru că ați mai făcut-o’.

21.11, Klaus Iohannis: ‘Voi colabora instituțional cu oricine va conduce Guvernul. De ce-ați mințit pensionarii că voi tăia pensiile’?

21.10, Victor Ponta: ‘Corupția trebuie combătută nu doar la adversarii politici. Cred că există corupție în toate partidele’.

21.08, Klaus Iohannis: ‘Dacă dumneavoastră, dragi români, alegeți președintele greșit, veți da justiția pe mîna corupților’.

21.06, Klaus Iohannis: ‘Toți parlamentarii ACL sunt dispuși să voteze la vedere. Suntem de acord să se încuviințeze arestarea sau urmărirea penală’. Victor Ponta: ‘Arestarea. Pentru urmărire penală nu e nevoie de încuviințarea Parlamentului’.

21.03, Andra Miron întreabă despre imunitaea parlamentarilor. ‘Victor Ponta: ‘Dacă asta e în modificarea Constituției, da, dar pentru modificarea Constituției e nevoie de două treimi. Numai USL-ul a avut acele două treimi’. Andra Miron: ‘Cum îi veți convinge pe parlamentari’? Victor Ponta: ‘Eu nu voi mai fi prim-ministru. Voința președintelui nu-i suficientă. Tot ceea ce a rămas neeuropean în ce privește imunitatea să fie înlăturat. Dacă vorbim despre imunitatea președinților de Consilii Județene, ei n-au imunitate’.

21.02, Klaus Iohannis: ‘Președintele CJ Argeș, Președintele CJ Argeș, președintele CJ Mehedinți sunt unii dintre respectabilii PSD-iști cercetați sau condamnați pentru diferite fapte de corupție. Avem chiar și un fost prim-ministru care a fost condamnat’. Despre evenimentele din vara lui 2012: ‘Curtea Constituțională a constatat că procedurile au fost legale’.

20.54, Klaus Iohannis: ‘PSD-ul a votat împotrivă (împotriva ridicării imunității parlamentarilor, n.r.), se poate verifica’.

20.53, Victor Ponta vorbește despre demnitari PNL cu probleme în justiție: ‘Trebuie să scăpăm de demagogie. Domnul Varujan Vosganian e în această situație. Akos Mora a fost declarat incompatibil și e în Parlament. Tudor Chiuariu e condamnat definitiv și irevocabil. Și am o întrebare: în 2012 a fost lovitură de stat’?

20.49, Klaus Iohannis: ‘Am citit stenogramele (comisiei pentru revizuirea Constituției,n.r.) și scrie că PSD-ul a fost împotrivă’. Despre lupta anticorupție: ‘Voi garanta independența justiției și statul de drept. Voi lua toate măsurile pentru ca acest demers al DNA-ului să continue. În ce privește ANI, trebuie îmbunătățit mersul lucrurilor – sunt legi care au lacune, sunt legi care se contrazic. E bine să se consolideze ANI, iar legislația să fie unificată. Atunci cînd voi fi președinte voi solicita să renunțăm la o imunitate totală a președintelui României. Cred, de asemenea, că în Parlament avem nevoie de o schimbare a regulilor’.

20.45 : Rareș Bogdan întreabă despre menținerea instituțiilor anticorupție și despre imunitate. Klaus Iohannis se referă inițial la discuțiile despre revizuirea Constituției și afirmă că PSD a respins categoric introducerea votului electronic. Victor Ponta i se adresează direct: ‘Nu ridicați tonul, nu suntem slugile dumneavoatsră pe-aici, prin România. Aveți o atitudine de moșier către toți românii și nu ne tratați cu respect’!

20.40: Denise Rifai întreabă de ce recomanda fostul ministru de externe Titus Corlățean votul prin corespondență. Victor Ponta: ‘sunt un susținător, din 2016, al introducerii votului prin corespondență și al votului electronic. Între o interpelare și o lege este o diferență’.

20.38, Victor Ponta: ‘Eu cred că cel mai important vecin al României este Republica Moldova.’

20.36: Lavinia Șandru întreabă dacă e adevărat că domnul Iohannis nu a fost niciodată la Cernăuți și la Chișinău. Klaus Iohannis: ‘Ați auzit foarte bine’. Lavinia Șandru: ‘Și vreți să fiți președintele tuturor românilor’? Klaus Iohannis: ‘Da’.

20.33, Klaus Iohannis: ‘Dumneavoastră ne explicați tot timpul de ce nu se poate. Eu în continuare o să-l rog (pe premier, n.r.), în numele miilor de români din diaspora, să facă ceva să poată să voteze’.

20.30, Victor Ponta: ‘Vorbesc mai mult pentru că am lucruri de spus’.

20.29, Klaus Iohannis: înțeleg că ați fost pe banii partidului și în Italia, și-n Spania. V-ați dus degeaba, pentru că tot prost ați organizat alegerile. Pe omul care a plecat de rău de-aici nu l-ați convins. Mi-a scris cineva că a făcut sute de kilometri cu mașina. Pînă seara nu a reușit să intre. Oameni care își sacrifică ziua liberă ca să voteze nu au putut vota. Dumneavoastră răspundeați de organizarea acestor alegeri’.

20.24: Emma Zeicescu întreabă dacă Guvernul putea emite o ordonanță de urgență care să înființeze noi secții în diaspora. Victor Ponta: ‘Conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, orice modificare legislativă între cele două tururi de scrutin este considerată motiv de invalidare a alegerilor’.

20.20, Victor Ponta: ‘a fost același număr de secții de vot, ceea ce s-a schimbat a fost procedura antifraudă. În 2014, toți cei care votează în diaspora completează un formular cu CNP. În acest moment, se descarcă online, se completează și doar semnătura se face în fața președintelui secției’.

20.19, Klaus Iohannis: ‘Domnule Ponta, ați organizat alegerile în diaspora într-un mod execrabil’; Victor Ponta: ‘Ambasadorul nostru în Germania ne-a cerut cinci secții de vot, am organizat cinci’.

20.15, Klaus Iohannis: ‘ați evitat cu mult succes să discutăm pe o platformă neutră, publică’.

20.12, Victor Ponta: ‘ceea ce s-a întîmplat după ziua de marți-miercuri, o confiscare a unei probleme’ (secțiile de votare din diaspora). ‘Tot ceea ce decide BEC vom face, dar în mod serios, nu în scop propagandistic, electoral’.

20.10, Victor Ponta despre eventuale noi secții de votare în diaspora: ‘pe 16 noiembrie, toți cei din afara țării (mă refer în primul rînd la cei de peste Prut, la cei din Italia, Spania, unde sunt cele mai mari comunități), toți vor putea să voteze’.

20.08, Victor Ponta: ‘Este vorba despre cum vedem viitorul, ce dorim să schimbăm. Vreau să ascultăm și să arătăm respect pentru toată lumea. Cred că România, după 10 ani de dezbinare, are nevoie de pace.’

20.05: dezbaterea ar urma să vizeze teme precum votul din diaspora, îngrijorările FMI legate de evoluția României și proiectele de țară ale celor doi candidați.

20.02: ‘Viitorul începe acum’, susține Rareș Bogdan. ‘Este un moment dramatic (..) De votul dumneavoastră depinde viitorul României’.

19.59: moderatorii emisiunii sunt Rareș Bogdan, Denise Rifai, Emma Zeicescu și Andra Miron.

19.57: ambii candidați se află acum în studioul postului de televiziune.

—————————————————————————–

La ora 20.00 începe dezbaterea televizată dintre cei doi candidați la prezidențiale, Victor Ponta și Klaus Iohannis.

După zile întregi de discuții în contradictoriu între echipele de campanie, liderul PNL a anunțat că va lua parte la una dintre emisiunile pe care premierul în exercițiu le programase deja.

‘Pînă astăzi Victor Ponta m-a evitat cu succes. Nu a existat o dezbatere publică, nu există nici un semn că s-ar dori o discuție pe această temă. În concluzie, las orgoliile mele deoparte și ne vedem la ora 20.00 la Realitatea TV, într-o dezbatere televizată’.

Candidatul ACL insistase pînă de curînd ca dezbaterea să aibă loc pe un teren neutru.