LIVE TEXT: a doua dezbatere Ponta-Iohannis

Pe site-ul europafm.ro aflați în timp real cum decurge dezbaterea.

21,33: emisiunea s-a încheiat.

21,30: Victor Ponta lansează un mesaj alegătorilor. Premierul insistă asupra nevoii de unitate și spune că este foarte mîndru că este român. După o discuție în contradictoriu despre o pensie în valoare de 4 lei, Klaus Iohannis vorbește despre schimbarea felului în care se face politică și despre respectul față de lege și cetățeni.

21, 26, Victor Ponta își întreabă contracandidatul dacă e de acord cu vorbele episcopului unit Iuliu Hossu: ‘Dacă pentru strămoșii noștri romani toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la București’. Klaus Iohannis răspunde afirmativ, cei doi politicieni discută despre unitatea națiunii.

21,23, Klaus Iohannis: ‘Indiferent ce-aș putea să-l întreb, ar suci un răspuns care, probabil, nu corespunde realității’. Liderul PNL nu îi adresează o întrebare contracandidatului.

21,19, Victor Ponta: ‘Sunem mulți în Parlament pentru că Blaga, Ungureanu și alții au intrat de pe locul doi, de pe locul trei’. Premierul amintește de un proiect USL privind reducerea numărului de parlamentari, care nu a fost acceptat. ‘Să spuneți că mîine putem vota un proiect de lege de alegere a Senatului și Camerei Deputaților este amatorism’.

21,16, Klaus Iohannis: Parlamentul ‘este prea mare, nu este eficient. România are nevoie de altă legislație de alegere a parlamentarilor. Parlamentul României este bine să fie bicameral. Acest lucru va fi stabilit de partidele politice. Cetățeanul trebuie să se simtă bine reprezentat. Trebuie să redăm Parlamentului locul lui natural – să fie mai mic, mai performant, mai credibil și ales în așa fel încît lumea să înțeleagă cum se ajunge acolo’.

21.13, Klaus Iohannis: ‘Va exista o colaborare instituțională, fără să semnăm însă diverse trocuri politice. Voi colabora cu oricine va fi prim-ministru’.

21,12, Victor Ponta despre relația președinte-premier: ‘Eu voi propune USL, motiv pentru care voi lucra cu prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu. Voi fi un președinte bun, pentru toată lumea. Duminică, românii vor alege un președinte cu majoritatea USL’.

21,09: Klaus Iohannis aduce în discuție cercetarea, în dosarul retrocedărilor ilegale, a PSD-iștilor Viorel Hrebenciuc și Ilie Sîrbu (socrul premierului). Victor Ponta răspunde inventariind retrocedările de la Sibiu și spune că din peste o mie de cereri s-au rezolvat puțin peste 100, ‘doar pentru unii’. ‘Ați mințit grosolan’, spune Klaus Iohannis: ‘Agenția care s-a ocupat de acea retrocedare e în subordinea dumneavoastră’. Victor Ponta: ‘De cînd sunt eu prim-ministru, nu s-au mai făcut retrocedări’.

21.05, Victor Ponta despre ANI și DNA: ‘Singurul caz în care activitatea ANI și a DNA este cazul senatorului PNL Akos Mora, declarat incompatibil. Dar dincolo de ANI și de DNA, mă interesează cele 4 milioane de români care stau și se judecă în instanță. Am încercat să facem acest sistem să funcționeze mai repede, mai eficient. Ca președinte voi cere un singur lucru – ca, din interiorul justiției, să se pregătească acele modificări legislative ca justiția să fie mai eficientă’.

21.03, Klaus Iohannis despre ANI și DNA: ‘DNA-ul face o treabă excepțională. Eu sper ca, pornind de aici, să ajungem la o curățire a clasei politice. Președintele să lase DNA să-și facă treaba. În ce privește ANI, este o instituție foarte onorabilă, care trebuie întărită. Dar sunt părți din legislație care nu sunt încă în acord cu legislația europeană. Aceste lucruri se fac prin consens politic’.

20,55: Victor Ponta amintește de PNL-iști din afara Parlamentului condamnați definitiv și irevocabil, dar care nu au demisionat.

20,54, Klaus Iohannis: ‘PNL și ACL au votat de fiecare dată pentru ridicarea imunității. Doar că au fost puține ocazii, pentru că PSD-ul nu venea’.

20,53, Victor Ponta despre politicienii cu probleme penale: ‘În problema plagiatului, m-am dus la ÎCCJ, am obținut o sentință definitivă și irevocabilă. Domnul Iohannis are un proces la ÎCCJ. Mai departe, toate hotărîrile judecătorești, în România Guvernului Ponta, s-au respectat’.

20,48, Victor Ponta spune că CSM garantează independența justiției și amintește că a propus-o pe Laura Koveși la conducerea DNA. Premierul aduce în discuție alte fotografii, în care mai mulți demnitari PNL ar fi contestat ‘abuzurile comise de un senator PDL’.

20,46, Klaus Iohannis: ‘Eu vreau să garantez independența justiției și statul de drept. Cred că în acest domeniu trebuie să avem curajul să spunem <<nu ne băgăm unde nu ne fierbe oala>>’. Politicienii nu trebuie să se amestece în justiție, continuă Klaus Iohannis, după care ridică o fotografie cu lideri PSD în sprijinul lui Constantin Nicolescu, fost președinte de Consiliu Județean condamnat.

20,43: Victor Ponta propune transpunerea în România a legislației germane privind imunitatea. Klaus Iohannis spune că legea amnistiei și a grațierii s-ar putea vota vineri.

20,42, Klaus Iohannis: ‘Să lăsăm imunitatea doar acolo unde e vorba de vot sau de opinia politică, în nici o altă circumstanță. Este nevoie de o simplificare semnificativă a legislației în această materie’.

20.40, Victor Ponta este întrebat despre imunitatea miniștrilor și a parlamentarilor. Răspuns: ‘Este decizia Curții Constituționale, pe care USL a reglementat-o foarte clar: și miniștrii, și neminiștrii să aibă același statut. Nu poți să renunți, ca președinte, la imunitate, decît dacă-ți dai demisia’.

20. 31, Victor Ponta: ‘Legea nu s-a votat. Ministrul Justiției a dat aviz negativ și această lege va fi respinsă. Eu vreau pentru toată lumea justiție, lăsați demagogia lui Băsescu’. Klaus Iohannis cere din nou convocarea Parlamentului, pentru o dezbatere pe tema legii amnistiei și grațierii. Victor Ponta răspunde că Parlamentul nu poate fi convocat de la Primăria Sibiului.

20.30, Klaus Iohannis: ‘PNL a votat din prima împotriva legii amnistiei și grațierii. Am oprit în ultimul moment legea aceasta, de care România nu are nevoie, dar de care PSD-ul are nevoie. Voi refuza promulgarea acestui act normativ’.

20.27, Klaus Iohannis propune ca Parlamentul să se reunească mîine și să se pronunțe asupra legii amnistiei și grațierii. Discuția nu duce la o concluzie limpede.

20.26, Victor Ponta: ‘Asta este lista Monicăi Macovei’.

20.25: Klaus Iohannis citește o listă a demnitarilor PSD condamnați sau urmăriți penal, 38 la număr.

20.24, Victor Ponta: ‘România a avut anul trecut cea mai mare creștere din UE. Ceea ce domnul Iohannis numește pomeni electorale – creșterea pensiilor și a alocațiilor – este ceea ce trebuie să facem’.

20.22, Klaus Iohannis: ‘A reușit domnul Ponta să distrugă aproape 100 de mii de locuri de muncă în 2014, fiindcă nu a știut să gestioneze investițiile. Comisia Europeană ne avertizează public că vom ajunge să avem un deficit bugetar în zona de 2,8% din PIB. Nu a fost în stare să vină în Parlament cu bugetul pe 2015. În cazul în care va fi ales, a doua zi va fi promulgată legea amnistiei și grațierii’.

20.19, drept la replică pentru Klaus Iohannis: ‘Oamenii așteaptă soluții, nu statistici. Vă întreb, dragi români, vă merge mai bine’? Victor Ponta: ‘Cred că au răspuns pe 2 noiembrie – 4 milioane de români v-au răspuns: da, sunt mulțumiți’.

20.17 ‘Cum arată România lui Victor Ponta’? Răspuns: ‘Vă dau cifre – o țară deja în proces de reconstrucție. Fac comparația între alegerile din 2009 și alegerile din 2014: în 2009, deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum, România are excedent bugetar. Inflația era 4,74%, acum este 1,5. Trei miliarde de euro primisem de la UE, peste 10 miliarde încasate acum’.

20.14 ‘Cum arată România lui Klaus Iohannis’? Răspuns: ‘Normală. Orice om, indiferent dacă trăiește în țară sau în diaspora, este respectat. Fiecare își vede de treabă, suntem oameni liniștiți și reconstruim împreună. O țară a prosperității, a locurilor de muncă, nu e nimeni obligat să stea cu mîna întinsă la stat’.

20.09, Klaus Iohannis aduce aminte de votul ministrului Gabriel Oprea asupra tăierii pensiilor și spune că acesta a fost unul pentru acea măsură. Victor Ponta întreabă de ce liderul PNL a candidat fără să aibă vreo hotărîre de la ÎCCJ (n.r.: Curtea Supremă, care judecă acuzațiile de incompatibilitate la adresa contracandidatului).

20.08, Victor Ponta despre plagiat: ‘M-am dus la ÎCCJ și am o sentință definitivă. Cred că domnul Iohannis va aduce România înapoi în 2010, a și spus că îl vrea premier pe Cătălin Predoiu. Eu îl vreau pe domnul Călin Popescu-Tăriceanu’.

20.07, Klaus Iohannis: ‘E greșit pentru România să dea toată puterea unui partid care are foarte multe probleme. Victor Ponta a mințit și a speriat pensionarii cum că le-am tăiat pensiile și, în calitate de profesor, mi se pare că e greșit ca un elev să fie prins copiind. Despre acuzațiile de plagiat: premierul ar fi trebuit să demisioneze.

20.06, drept la replică pentru Klaus Iohannis: ‘Am o replică foarte scurtă, a fost respins’.

20.05, drept la replică Victor Ponta: ‘Dl. Iohannis la disputa de ieri a fost total nepregătit. A spus lucruri neadevărate, și anume că PNL a propus introducerea votului electronic și prin corespondență. Amendamentul doamnei Alina Gorghiu a fost retras’

20.02: ‘Cine este candidatul Klaus Iohannis și de ce crede că trebuie să fie președinte’? Răspuns: ‘Sunt candidatul care crede că votul nu e o lozincă, ci un drept. Cred că e nevoie de o schimbare profundă în România. După 25 de ani trebuie să facem altfel de politică – mai puțin scandal, mai multe soluții’.

20.01: ‘Cine este candidatul Victor Ponta și de ce crede că trebuie să fie președinte’? Răspuns: ‘M-am pregătit să fiu președinte. Viziunea candidatului: sfîrșitul regimului Băsescu, lucrul în echipă, ‘avem nevoie de stabilitate și de unitate’.

20.00: ‘Va fi o seară a echilibrului’, susține Mădălina Pușcalău. Candidații vor răspunde timp de cîte două minute la aceleași întrebări.

19.59: realizatoarea emisiunii anunță că ‘este seara în care vom decide cine este viitorul președinte’ și că nu vom asista la un talk-show politic.

————————————————————————————————

A doua dezbatere televizată dintre candidații la prezidențiale are loc în studioul televiziunii B1.

Moderatoarea anunțată este Mădălina Pușcalău.

Aseară, cu trei sferturi de oră înaintea unei emisiuni de la Realitatea TV la care fusese invitat premierul Ponta, Klaus Iohannis a anunțat că urma să ia parte la discuție.

Potrivit unui sondaj de opinie făcut public în după-amiaza zilei de miercuri, 55% dintre votanții lui Klaus Iohannis consideră că Victor Ponta a cîștigat prima dezbatere electorală.

70% dintre toate persoanele chestionate sunt de această părere.

Într-un interviu acordat portalului Internet Reporter Virtual, liderul PNL a confirmat că a luat de unul singur hotărîrea de a participa la emisiunea de la RealitateaTV.

Victor Ponta a declarat că se bucură că astăzi se va mai purta o dezbatere, pentru că temele de discuție nu s-au epuizat.