Lituania confirmă planurile SUA a amplasa armament greu în Estul Europei

După Polonia, și Lituania confirmă planul Statelor Unite ale Americii de a staţiona armament greu dar și 5 mii de militari în Estul Europei, inclusiv în România. Potrivit ministrului lituanian de Externe, planul Pentagonului a fost deja aprobat de Congresul de la Washington. Ultimul cuvânt îl are însă președintele Barak Obama.

Mai mulți membri ai guvernului de la Vilnius au declarat că Lituania pregătește deja infrastructura necesară amplasării armamentului greu american. Este vorba inclusiv despre vehicule de luptă și tancuri. De asemenea, o companie americană va staționa în Lituania. Potrivit ministrului lituanian de Externe, Statele Unite analizează staţionarea de armament în toate cele trei state baltice precum şi în “toate statele central şi est-europene”, inclusiv în Ungaria, Bulgaria și România. “Armamentul care va fi staţionat este pentru un număr mai mare de trupe. Operarea şi mentenanţa acestui tip de armament necesită capabilităţi, dar acestea sunt lucruri ce vor fi dezvăluite după ce planificatorii capabilităţilor în domeniul Apărării şi în special comandamentele militare vor face publice informaţii mai detaliate,, a mai declarat șeful diplomației lituaniene.

În replică, Rusia a anunțat, prin vocea unui general de Armată, că dacă Stetele Unite vor amplasa tehnică grea în Estul Europei, atunci Federația își va consolida apărarea la granițe, iar Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice .,,Acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului și al NATO de la Războiul rece’, a mai spus generalul rus.