Lista consilierilor prezidentiali ai lui Klaus Iohannis

Doi foști miniștri, doi foști parlamentari PNL, dar și persoane neafliate politic și un consilier de stat din administrația prezidențială – se numără printre cei pe care Klaus Iohannis îi va alege în echipa sa de consilieri de la Palatul Cotroceni.

Tatiana Niculescu Bran, scriitoare și fost jurnalist la BBC, a fost deja anunțată oficial ca purtător de cuvânt și consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Din echipa noului președinte vor face parte și doi foști miniștri: Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene în guvernul Boc și fost comisar european pentru multiligvism va fi consilier al lui Klaus Iohannis în domeniul afacerilor europene. Lazăr Comănescu, actual ambador al României în Germania și fost ministru de Externe în guvernul Tăriceanu va fi consilier prezidențial pentru politica externă.

Doi foști liberali intră și ei în echipa de la Cotroceni. George Scutaru, fost lider al deputaților PNL va fi consilier prezidențial pe probleme de securitate națională. Iar Dan Mihalache, fost consilier al lui Crin Antonescu și fost secretar general adjunct al guvernului Ponta ar putea prelua funcția de consilier prezidențial, șef al Cancelariei – spun surse politice citate de Mediafax.

Istoricul Andrei Muraru – cel care a condus Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și a început investigațiile împotriva torționarilor comuniști – va fi consilier prezidențial pentru relația cu societatea civilă și autoritățile publice.

Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, ar putea ocupa postul de consilier prezidențial pentru mediul de afaceri, iar Simina Tănăsescu, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universități București, doctor în drept constituțional, va fi coordonator al departamentului constituțional-legislativ. Laurențiu Ștefan, care a fost consilier politic al ambasadei Statelor Unite, ar urma să fie consilier prezidențial pentru analiză politică.

Klaus Iohannis păstrează la Cotroceni și un consilier al lui Traian Băsescu. E vorba de Delia Dinu, originară din Sibiu, cea care coordonează compartimentul pentru Protocol al Administrației Prezidențiale.