Confidenţialitate

Lira turcească a ajuns la cel mai scăzut nivel din istorie comparativ cu dolarul american

Lira turcească a coborât la cel mai scăzut nivel din istoria sa faţă de dolar, în aşteptarea alegerilor prezidenţiale și legislative, la mijlocul lunii mai, care ar putea duce la prima alternanţă politică din ultimii douăzeci de ani, scrie agenția France Presse.

Moneda națională a Turciei a scăzut la 19,5 lire turceşti pentru un dolar. De la deprecierea accelerată a lirei, la sfârşitul lui 2021, guvernul de la Ankara a pus în aplicare măsuri pentru a susţine moneda națională, măcinată de inflaţie. Chiar dacă inflaţia a încetinit constant de cinci luni, ea se situează în continuare la 50,51% anual în luna martie.

În paralel, în timp ce majoritatea economiilor aplică politici brutale de majorare a dobânzilor pentru a ţine în frâu creşterea preţurilor, Turcia, în schimb, le-a redus drastic.

Principala dobândă cheie a băncii centrale din Turcia a fost astfel coborâtă de la 14% la 8,5 procente din luna august a anului trecut, sub impulsul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit căruia dobânzile mari favorizează inflaţia, ceea ce contrazice toate teoriile economice.

Principalul adversar al lui Erdogan la alegerile prezidenţiale din 14 mai, promite, în caz de victorie, restabilirea independenţei băncii centrale.

Bilanţul economic al preşedintelui în exerciţiu a contribuit la slăbirea candidaturii sale la re-alegere, până în punctul în care ultimele sondaje dau principalului său oponent un uşor avantaj.

Foto: Shutterstock