Limba rusă obligatorie pentru muncitorii străini

Străinii care doresc să lucreze pe teritoriul Federației Ruse ar putea fi obligați să învețe limba țării gazdă. În caz contrar, nu vor mai fi acceptați pe piața muncii din Rusia.

Decizia ar putea intra în vigoare de la 1 decembrie, dacă proiectul, aprobat deja în primă lectură primește votul final.

Potrivit proiectului de lege, muncitorii străini trebuie să demonstreze cu documente că știu limba rusă. Ei trebuie să prezinte un certificat eliberat de o instituție de învățământ din țara natală sau de pe teritoriul Federației Rusiei. Abia apoi vor primi permise de muncă în construcții, comerț sau prestare servicii.

În Rusia, sunt deja centre unde străinii pot învăța gratuit limba țării gazdă. Autoritățile de la Moscova susțin că noul proiect nu este un capriciu birocratic, ci o necesitate. Tot mai mulți muncitori străini au fost înșelați în privința salariilor și a condițiilor de muncă, din cauză că nu cunoșteau limba rusă.

Proiectul de lege va fi examinat, zilele acestea, în a doua lectură, de Duma de Stat. Rusia este destinația preferată a lucrătorilor din Republica Moldova.