Confidenţialitate

Ligia Deca: Dacă va continua greva, nu vor putea fi evitate reprogramarea examenelor şi prelungirea anului şcolar

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, că decalarea examenelor naţionale sau prelungirea anului şcolar nu vor putea fi evitate, dacă va continua protestul în educaţie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ministerul Educaţiei a făcut tot posibilul astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naţionale.  În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea anului şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, le-a cerut profesorilor să revină la ore de marți și a precizat ce salarii vor avea, începând de joi, un debutant și un profesor cu experiență.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toții la școală, reluând procesul educațional. Am auzit vocea tuturor și demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn în acest sens. Un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun alt spor, 2.376 lei net și ar ajunge la 2.956 lei net. Iar un profesor cu studii superioare, grad didactic 1 și peste 25 de ani vechime vă trece de la 3.985 de lei net – fără niciun spor, fără gradație – la 4.707 lei net”.

Ligia Deca a adăugat că, după răspunsul cadrelor didactice, va fi analizată necesitatea recadrării calendarului proceselor educaţionale, în funcţie şi de resursa umană existentă în sistem.

Întrebată în legătură cu faptul că marţi, când urmează să fie primit răspunsul profesorilor referitor la grevă, încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională, Deca a spus că, în funcţie de resursa umană, va decide dacă este nevoie de extinderea calendarului existent.

“Perioada de înscriere pentru Evaluarea Naţională are loc într-adevăr între 6 şi 9 iunie. În funcţie de resursă umană disponibilă în fiecare unitate de învăţământ la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de Bacalaurat, dacă este nevoie să extindem sau nu calendarul existent”, a precizat Ligia Deca.