Confidenţialitate

Liderul suprem al Iranului, despre otrăvirea mai multor eleve din noiembrie până în prezent: „Autoritățile ar trebui să cerceteze în mod serios problema” | AUDIO

Pe fondul valului de furie publică, liderul suprem al Iranului spune că otrăvirea mai multor eleve este de neiertat. Peste 1.000 de intoxicații au fost raportate de presă din noiembrie și până acum, unii politicieni dând vina pe grupurile religioase care se opun educației fetelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Autoritățile ar trebui să cerceteze în mod serios problema otrăvirii elevelor”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, citat de televiziunea de stat. „Dacă se dovedește că a fost intenționată, autorii ar trebui condamnați la pedeapsa capitală”, a mai spus liderul suprem al Iranului.

Este prima sa reacție de când au început presupusele otrăviri, în noiembrie în orașul musulman șiit Qom. Între timp, au apărut cazuri similare în 25 din cele 31 de provincii iraniene. Au fost proteste ale părinților, unii dintre ei retrăgându-și copiii de la școală, scrie Reuters.

Autoritățile au acuzat că „dușmanii” Republicii Islamice folosesc atacurile pentru a submina instituția clericală, dar bănuielile planează asupra grupurilor religioase de linie dură.

Otrăvirile de acum vin într-un moment dificil pentru conducerea Iranului, după luni de proteste provocate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, în timp ce era în arestul poliției pentru că nu ar fi respectat regulile hijabului.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un nou val de atacuri cu gaze toxice în școlile din Iran: zeci de fete au ajuns la spital