Liderul mișcării extremiste 64 de comitate, Szőcs Zoltán va fi prezentat astăzi Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă

Szőcs Zoltán a fost interceptat la începutul lunii octombrie, în timp ce discuta cu membrii rețelei despre organizarea unui atentat de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc.

Pe 10 octombrie Szocs Zoltan le-a cerut membrilor mișcării extremiste 64 de comitate să monteze la Târgu Secuiesc, de 1 decembrie, 20 de dispozitive explozive care să fie declanșate simultan pentru a opri defilarea de Ziua Națională a României.

“Ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul” – le-a spus Szocs Zoltan.

În discuțiile cu membrii rețelei, el folosea cuvântul pizza pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le recomanda să nu mănânce pizza cu poftă, ci înainte să muște o bucată mare să vadă cum se poate face acest lucru, aluzie la modul de folosire a explozibililor. Liderul mișcării 64 de comitate le-a mai cerut membrilor rețelei ca pe 1 decembrie să nu fie în țară, pentru a nu fi găsiți de autorități: trebuie să facem în așa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă.…să fiți plecați undeva….- le-a spus Szocs Zoltan, potrivit interceptărilor DIICOT. De altfel, extremistul maghiar a fost plecat din țară în perioada 13 octombrie-20 decembrie.

El este acuzat de procurori de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive. Szocs Zoltan a respins aceste acuzații.

 

Potrivit DIICOT, membrii mișcării extremiste 64 de comitate ar fi convenit ca dispozitivul exploziv să fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronică, iar acesta să îl amplaseze într-un coș de gunoi din Târgu Secuiesc, aproape de traseul paradei militare. Beke Istvan, arestat preventiv de 1 decembrie, a negat aceste fapte.