Liderul ”Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”, reținut de DIICOT

Liderul grupării naționalist-extremiste “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost reținut de procurorii DIICOT.

El este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive. Anchetatorii spun că un astfel de dispozitiv urma să să fie detonat în judeţul Covasna, pe 1 decembrie. Procurorii îl acuză de instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

E vorba de dosarul în care a fost arestat recent Beke Istvan – el ar fi plănuit un atentat de Ziua Națională, la Târgu Secuiesc.

Szőcs Zoltán va fi dus, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

“Există suspiciunea rezonabilă că, în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă «Mișcarea de Tineret 64 de Comitate» – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «Ținut Secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste concluzionând: «Facem»”, se arată în comunicatul DIICOT.

Anchetatorii mai spun că, fiind un promotor al sloganului “Ținutul Secuiesc nu e România!” și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării “Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM, “trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”, în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, în 10 octombrie 2015, Szőcs Zoltán le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS