Confidenţialitate

Liderii Uniunii Europene vor analiza posibilitatea recunoașterii certificatelor de vaccinare anti-COVID

În cadrul unui consiliu online, liderii UE vor discuta, joi seară, despre posibilitatea recunoașterii certificatelor de vaccinare între state.

Evoluția pandemiei și a vaccinării vor fi alte teme de discuție.

Până la ora reuniunii, ora 19:00, președintele Klaus Iohannis va discuta, la ora 14.30, cu premierul și miniștrii de Finanțe și al Investițiilor și Proiectelor Europene, dat fiind că o mare parte din costurile pentru gestionarea epidemiei vor fi decontate din bugetul Uniunii.

Nu va fi un summit după care vor fi anunțate decizii, dar se așteaptă ca după această nouă discuție să știm mai multe despre posibilitatea reglementării, până la finalul acestei luni, a unui certificat european digital de vaccinare care să fie recunoscut de toate statele.

Grecia insistă pentru emiterea unui asemenea document în condițiile în care un sezon turistic plin ar ajuta-o să-și revină economic.

Alte state nu sunt încă decise că circulația neîngrădită poate duce la reluarea călătoriilor în mod liber, pentru că nu există încă suficiente studii care să arate că, odată vaccinat, nu mai poti transmite COVID-19.

Președintele României crede că un astfel de certificat ar duce la discriminare și nu este de acord cu el.

Uniunea Europeană și-a propus ca măcar jumătate din populație, adică cel puțin 250-300 de milioane de cetățeni, să se vaccineze până la vară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru