Confidenţialitate

Liderii UE salută încetarea focului în Orientul Mijlociu

Reuniți la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au salutat, luni seară, încetarea focului în Orientul Mijlociu.

Blocul comunitar și-a reafirmat angajamentul faţă de soluţia bazată pe coexistenţa a două state, unul israelian şi unul palestinian.

”Salutăm încetarea focului, care ar trebui să pună capăt violenţelor. Uniunea Europeană va continua să lucreze cu partenerii internaţionali pentru relansarea unui proces politic. Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul ferm faţă de soluţia bazată pe coexistenţa a două state”, arată concluziile adoptate la finalul primei zile a summitului extraordinar al UE.

O încetare a focului este în vigoare din 21 mai în Fâşia Gaza, după 11 zile de confruntări între forţele israeliene şi militanţii Hamas. Acest conflict recent s-a soldat cu moartea a peste 240 de palestinieni şi a 12 israelieni. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, alte 1.910 de persoane au fost rănite în enclava palestiniană.

Săptămâna trecută, miniştrii de externe din UE nu au reuşit să cadă de acord asupra unei poziţii comune privind evenimentele din Gaza întrucât Ungaria a avut un punct de vedere diferit. Totuşi, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a dat atunci publicităţii o declaraţie în nume propriu.