Liderii UE au ajuns la un prim acord privind imigranții: 40.000 de imigranți din Grecia și Italia, relocați în alte țări europene

Potrivit datelor agenției ONU pentru refugiați, anul acesta 63.000 de imigranți au ajuns pe mare în Grecia și alți 62.000, în Italia, așa că oficialii de la Roma, au cerut ajutor partenerilor europeni.

La summit-ul de la Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk le-a cerut statele membre UE să accepte să împartă povara bărcilor pline cu imigranți, care au traversat Marea Mediterană, în căutarea unei vieți mai bune în Europa.

Pentru început, 40.000 de imigranți din Italia și Grecia vor fi repartizați,în următorii 2 ani, în alte țări europene. Unde anume, nu s-a stabilit.

Miniștrii de interne urmează să finalizeze schema de repartizare a imigranților până la sfârșitul lunii iulie – anunță BBC News.

“Fiecare ţară ar trebui să facă o promisiune”, a spus preşedintele Franței, Francois Hollande.

Oricum, nu vor exista deocamdată cote obligatorii de imigranți pentru fiecare stat, deoarece sunt în continuare țări care se opun acestui demers. Se merge mai mult pe ideea voluntariatului, ceea ce l-a făcut pe premierul italian Matteo Renzi să numească acest plan “modest”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS