Liderii mondiali: reacții și mesaje după moartea fostului președinte cubanez, Fidel Castro

Mesaje sau reacții după moartea fostului președinte cubanez, Fidel Castro, au venit din partea mai multor lideri mondiali. Președintele ales al SUA, Donald Trump, de exemplu, s-a rezumat la un mesaj simplu, pe Twitter. ”Fidel Castro este mort!” – a scris el.

Deși în prima zi de campanie, Donald Trump s-a deplasat la Miami, unde a discutat cu un grup de cubanezi stabiliţi în SUA și a promis că va menţine embargoul impus Cubei, la vestea morții fostului lider de la Havana, președintele ales al Statelor Unite ale Americii a postat pe Twitter un mesaj simplu : ”Fidel Castro este mort!”

Președintele Franței, Francois Hollande, însă, a deplâns pierderea – citez – a uneia dintre cele mai mari personalități contemporane. El a reamintit, de asemenea, preocupările statului francez în privința încălcării drepturilor oamenilor sub regimul lui Fidel Castro.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a transmis un mesaj de consolare lui Raul Castro, președintele Cubei. ” „Fidel Castro a fost un prieten adevărat și loial Rusiei” – a spus Valdimir Putin. „Memoria sa va trăi pentru totdeauna în inimile rușilor”, a mai spus președintele rus.

Mesaje de condoleanţe au fost transmise și de lideri sud-americani, după decesul lui Fidel Castro

Pe de altă parte,imigranții cubanezi din cartierul Little Havana, al orașului Miami, au ieșit în stradă pentru a sărbători decesul liderului revoluționar Fidel Castro.

Ei au cântat imnul național Cubei și au dansat în stradă.

Sute de cubanezi care trăiesc și în Spania s-au adunat în fața ambasadei Cubei la Madrid, pentru a marca decesul lui Castro.

Printre ei activiști recunoscuți pentru protestele împotriva fostului președinte, acuzat că a fost un dictator și a încălcat în mod repetat drepturilor omului.