Confidenţialitate

Liderii europeni o felicită pe Maia Sandu, proaspăt aleasă președinte al Republicii Moldova

Fostă prim ministru și ministru al Educației, Maia Sandu a primit un prim mesaj și de la Kremlin.

Iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că în curând, va merge în vizită la Chișinău.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a transmis Maiei Sandu că Uniunea Europeană “este pregătită să intensifice parteneriatul strâns” cu Chişinăul.

Republica Moldova are un acord de asociere cu Republica Moldova încă de acum 6 ani, dar implementarea lui a fost viciată de neindeplinirea de către Chișinău a mai multor condiții printre care reforma Justiției. Astfel, Republica Moldova a rămas fără zeci de milioane de euro.

De asemenea, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o pe Maia Sandu spunând că victoria ei este “un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu Maia Sandu, în cadrul căreia s-a convenit extinderea şi aprofundarea Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Chişinăului.

De la Moscova, președintele Vladimir Putin a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că Rusia respectă alegerea poporului Republicii Moldova şi speră că va stabili o relaţie de lucru cu Maia Sandu.