Confidenţialitate

Liderii europeni au decis asupra unei „foi de parcurs” pentru a stopa creşterea preţurilor la energie | AUDIO

Acord la nivelul Uniunii Europene pentru a stopa creşterea preţurilor la energie. Liderii blocului comunitar au decis joi noapte asupra unei „foi de parcurs”. Urmează noi negocieri pentru punerea în aplicare a propunerilor.

Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei au provocat un şoc asupra preţurilor petrolului, gazelor şi energiei electrice.

În replică la actuala situație internațională, statele membre au convenit să favorizeze achiziţiile comune de gaze la nivelul UE.

„Avem acum o foaie de parcurs foarte bună”, a spus  joi seară preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a referit la „un acord asupra unui pachet de măsuri” care urmează să fie „tratate cu fineţe”.

Jurnaliștii de la AFP observă că, dacă la finalul unor negocieri dure, blocul a dorit prin această deziei să prezinte un front unit, mai rămân numeroase puncte de rezolvat, iar negocierile din săptămânile următoare se anunţă dificile.

Amintim, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus clar că dacă miniştrii energiei nu ajung să se înţeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al şefilor de stat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că mecanismele avute în vedere ar putea fi implementate „la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Țara noastră, pe ultimul loc la consumul de energie electrică din UE. Românii nu prea au ce scoate din priză pentru a economisi curent, arată Reuters