Confidenţialitate

Summitul de la Bruxelles a început oficial. Liderii UE vor discuta despre situația din Orientul Mijlociul și despre sprijinul pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi, 26 octombrie 2023, la Bruxelles pentru un summit care gravitează în jurul unei poziții comune și care vizează susținerea încetării focului sau o pauză umanitară în timpul luptelor dintre Hamas și Israel, scrie BBC. În plus, liderii UE vor discuta și despre situația Ucrainei.

Roberta Metsola: „Oamenii așteaptă, de asemenea, ca Europa să continue să acționeze cu privire la criza disperată din Gaza”

Adresându-se celor 27 de lideri UE, Roberta Metsola a declarat că „Am insistat și vom continua să insistăm mereu asupra respectării dreptului internațional. Consecințele umanitare ale opririi Hamas trebuie să fie o prioritate și că ajutorul trebuie să poată ajunge la oamenii nevinovați care au nevoie.

Oamenii așteaptă, de asemenea, ca Europa să continue să acționeze cu privire la criza disperată din Gaza.

În calitate de Uniune, avem responsabilitatea de a rămâne coerenți și uniți. Acest lucru nu înseamnă să tolerăm mai multe morți și violențe, ci să evităm o escaladare regională periculoasă a conflictului. Trebuie să lăsăm chiar și o fărâmă de posibilitate ca pacea să poată fi găsită în cele din urmă”.

Summitul Consiliului European a început oficial

Prima tema pe listă este discuția cu președinta Parlamentului European – Roberta Metsola.

Știre inițială

Președintele Consiliului European – Charles Michel – a declarat că deteriorarea situației umanitare din Gaza este deosebit de îngrijorătoare, iar liderii doresc să faciliteze accesul la alimente, apă, ajutor medical, combustibil.

Liderii UE speră că vor crea condiții mai sigure pentru eliberarea celor peste 200 de ostatici capturați de atacatorii Hamas în timpul atacului din 7 octombrie 2023.

Mai mulți lideri europeni s-au aflat într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au avut discuții cu președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și premierul ceh Petr Fiala au vizitat miercuri Israelul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Benjamin Netanyahu: Israelul are două obiective: anihilarea Hamas și recuperarea ostaticilor. Ne pregătim de un atac la sol. Nu voi spune când și cum | AUDIO